6 tips till andra med tillväxtdrömmar

Dubblad omsättning 6 år i rad. Rörproduktion växer så det knakar – de är en riktig sprinter i tillväxttermer. Sedan starten 2010 har de växt från 4 till 170 medarbetare. Här kommer 6 tillväxttips från deras grundare André Roos.

 

1. Fokusera på tillväxten

Vill man växa så måste man ju fokusera på tillväxt. Det säger sig själv. Annars blir man splittrad.. Vårt mål har hela tiden varit tillväxt med god lönsamhet. Allt vi har gjort har syftat till tillväxt – allt annat har fått gå bort.

 

2. Behåll känslan – skippa prestigen

Jag har varit involverad i nästan alla nyrekryteringar i företaget och ansvarat för alla våra etableringar i nya städer. Vi har en bra filosofi som jag vill vi behålla och det gör vi genom människorna. Därför är teamet viktigt. Känn av hur medarbetarna mår utan att förlora fokus. Det kräver att man står med båda fötterna på jorden och struntar i vad omvärlden tycker och tänker.

 

3. Ta hjälp – lägg inte på luren alltid

Jag trodde inte att jag behövde externt stöd. När ALMI ringde la jag faktiskt på luren. Företaget gick bra, vi hade en bra organisation och en lönsam tillväxt. Men sedan fick jag ett utskick från ALMI igen och det var något som fångade mitt intresse – jag tänkte att det åtminstone kunde vara trevligt att träffa andra tillväxtföretag. Det skulle visa sig vara en fullträff.

Genom ALMI kom jag i kontakt med Lars Diethelm som är tillväxtkonsult på Ahrens. Han hade helt fokus på tillväxt och har hjälpt mig i mitt ledarskap. Nu i efterhand kan jag se att vi utan den hjälpen hade vi riskerat att förlora vårt fokus och stagnerat. Jag har litat helt på stödet jag fått och med facit i hand har Lars haft rätt i precis allt han sagt. För varje steg i utvecklingen har det hjälpt oss öka tillväxten.

Som egenföretagare kan man mycket. Men inte allt. Hjälp kan vara värdefull ibland.

 

4. Ha en stark ledningsgrupp

Vi satte ihop en stark ledningsgrupp vilket gör att jag som grundare inte behöver driva allt själv. Med hjälp av profiltestet Growfile™ så kunde vi identifiera vilka styrkor och svagheter ledningsgruppen hade inför en tillväxtresa. Det har gjort stor skillnad för hur vi jobbar – vi har även kompletterat teamet med personlighetprofiler som är viktiga för att lyckas med tillväxt.

 

5. Sätt upp rutiner

Vi har samma rutiner idag som vi hade när vi började 2010 med 4 montörer. Naturligtvis är de anpassade och utökade men ändå är mycket sig likt. Om din ambition är att växa så sätt upp rutiner från början som är skalbara – det håller ihop verksamheten, skapar kontinuitet i arbetet och säkrar kvaliteten.

 

6. Tänk nytt

Rörproduktion tillhandahåller VVS-tjänster till energi och fastighetsbolag. Vår bransch har inte förändras särskilt mycket de senaste årtiondena. Mitt fokus har varit utveckling och tillväxt. Vi erbjuder fler tjänster än konkurrenterna och utbildar våra montörer i olika specialistområden. På så sätt behöver vi inte ta in underleverantörer vilket gör att vi kan planera projekten bättre, blir mer kostnadseffektiva, inget trillar mellan stolarna och kvaliteten kan garanteras.

 

André Roos är VD och grundare till Rörproduktion och en av Ahrens fantastiska snabbväxande kunder!

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 8 =