Ägare äger ägarfrågan!

Ett bra och drivet team består av olika personligheter och kompetenser som kompletterar varandra. Olikheterna skapar spänning och energi. Det får gärna slå gnistor, kinderna får gärna bli blossande röda och pulsen får rusa. Bara det landar i något konstruktivt och att det inte blir härdsmälta.

I en styrelse, speciellt i en styrelse för ett snabbväxande företag, är detta viktigt. Växer man snabbt så måste man agera snabbt. Skall man agera snabbt så måste man även veta vart man ska. Annars kan man inte fatta de beslut som för företaget mot målet eller visionen. För att mål och vision ska vara tydliga så måste ägaren/ägarna vara tydliga med vad de vill med företaget.

En erfarenhet vi inom Ahrens har är att ofta tar ägarfrågorna en betydande del av styrelsemötena. Med flera ägare, då är det inte ovanligt med flera olika agendor. Någon vill bygga ett stort solitt företag. Någon har exitplaner inom x antal år och så vidare.

Detta omöjliggör ett effektivt styrelsearbete. Styrelsen är inget forum som ägarfrågorna skall behandlas i. Ägarna ska istället inspireras av Vatikanstaten. Hur gör man för att välja en ny Påve? Jo man låser in sig i ett rum och kommer inte ut förrän en ny Påve är vald. Alltså måste ägarna ha ett eget ägarforum där man kommer överens om vad man vill med företaget. När denna överenskommelse är klar så landar den i ett ägardirektiv till styrelsen. Med detta ägardirektiv kan styrelsen sedan coacha ledningen mot målet.

Frågan hänger i luften om inte ägarna skall sitta i styrelsen?  Det finns ingen självklarhet i detta. Som jag berörde i ett tidigare inlägg så skall man anpassa styrelsen efter de behov och utmaningar som företaget står inför just då. Ett styrelseuppdrag är inte en hedersbetygelse på livstid. Ett styrelseuppdrag får man för att bidra med en unik egenskap och kompetens som behövs just då. När den egenskapen eller kompetensen inte är lika aktuell så ska någon annan ta platsen och tillföra det som är mer angeläget vid den tiden. En viss omsättning i styrelsen främjar nytänkandet. Den dagen när man inte anser att det behövs tänkas nytt, ja då är det början till slutet…

Lennart Bengtsson

Ahrens University

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − sex =