Behandla vuxna som vuxna!

alienDet slutar aldrig att förvåna mig hur många ledare som inte klarar av att inse att de är beroende av sina anställda. Kom att tänka på just detta när jag förberedda mig på veckans ledarträning.

Att vara ledare i ett snabbväxande företag skiljer sig en del från att vara ledare i ett slöväxande dito. En av de stora skillnaderna är att tillväxtledaren är beroende av att medarbetarna är engagerade och vågar och aktivt tar egna beslut.

Ledare som inte har lärt sig konsten att få sina medarbetare engagerade och beslutsfattande kan träna upp den förmågan. I träningen låter jag ofta en baseline övning ingå så att alla i gruppen kan se hur denna ledare hanterar ledarskapssituationer idag.

Och alltid – och då menar jag alltid – så finns det några i gruppen som inte klarar av det enklaste av alla moment: behandla vuxna som vuxna.

”Hur gör man det?” frågar du dig kanske. Då har vi ett problem! För den frågan skall man inte ställa sig.

Det jag gör i övningen är att spegla. Om de inte behandlar mig som en vuxen behandlar jag dem inte som vuxna heller. Med lite övning tar det inte 30 sekunder att göra ”chefen” skitförbannad – trots att det bara är en övning. Och då lär sig alla hur det känns och gör inte om det.

Men samtidigt kan man ju inte klandra dessa ledare. Var har de lärt sig att inte behandla vuxna som vuxna. Just det, av tidigare chefer. Precis som dem som klarar övningen galant.

”Hur gör man da?” vill du nu kanske veta. Om du insisterar på ett svar så måste jag nog säga att du inte skall behandla andra som du vill bli behandlat själv. Behandla helt enkelt dina anställda som vuxna!

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =