Behöver vi verkligen fler kvinnliga företagare?

women-entrepreneurs 2Jag har fått många spännande kommentarer efter mitt inlägg kring vad som är viktigt i livet – att hålla på med det man brinner för.

Mest överraskande var kommentaren att ”ni män” har möjligheten att göra detta. ”Vi kvinnor” är uppenbarligen inlåsta i kvinnorollen och måste ta ansvar för hemmet och barnen. Och därför kan ”vi kvinnor” inte hålla på med ”vi” brinner för. ”BS!” var mitt raka svar. Jag tror faktiskt att kvinnor i genomsnitt är mycket bättre på att göra just detta – att ta vara på det som är viktigt här i livet, att fokusera att hålla på med det de vill. Men att det kanske inte är samma saker som är viktiga för kvinnor som för män.

Min föruppfattade mening blev delvis bekräftat när jag inom samarbetet med ett kvinnonätverk fick lära mig att många företag som leds av kvinnor inte växer. Och inte för att de inte kan utan för att de inte vill. De vill inte växa för att de fortsatt vill hålla på det som de brinner för. För vissa är detta att kunna göra både-och dvs ett spännande jobb och leva ett rikt familjeliv. För andra är det att fortsätta att göra det de startade företaget för och slippa att bli chef. I gruppen fanns det inte en kvinna som brann för att skapa något stort företag för skapandes skull. Ingen av dem ville ha fler anställda. Ingen av dem jobbade för att bli rik. Men alla skulle – om det behövdes – jobba ihjäl sig för att kunna fortsätta att hålla på med det de brinner för.

Kanske är det därför som bara drygt 30% av de svenska företagarna är kvinnor. Just för de inte hakar på den rådande idealbilden vi har kring företagarna. Som såklart är baserad på män. Och statisktiken är talande. På länsnivå hamnar Stockholms län såklart högst. Följd av Skåne, Södermanlands, Uppsala. Sist hamnar Östergötland, Kronoberg, Jönköpings län. Ganska lätt att dra växlar på om man vill. Än mer spännande blir det när man kollar på kommun-nivå: Danderyd, Lidingö, Vaxholm i topp; Vilhelmina, Pajala och Storfors i botten. Danderyd har 42,4% kvinnliga företagare, Storfors 19%.

Så frågan jag ställer mig såklart är om kvinnorna i Danderyd har större möjlighet att hålla på med det de brinner för eller om de lokala förutsättningarna har gjort dem mer tillgängliga strävandet mot idealbilden. Har fler fått möjlighet att förverkliga sig själva som egenföretagare eller har fler hamnat i ”mansfällan”? Vad tror ni?

Ps. Och för att inte vara otydlig: Sverige behöver fler kvinnor som är företagare. Ds.

Lars Diethelm - 2010Lars Diethelm

Ahrens & Partners

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 13 =