Bra betyg är ingen merit!

Vi får ofta frågan om hur man skall göra för att rekrytera bra medarbetare. Att göra bra rekryteringar är en av nyckelfaktorerna för att kunna växa snabbt och lönsamt. Ett nyckelfel som ofta görs här är att lägga väldigt stor betydelse på utbildning, betyg och CV. Visst behövs formell kompetens, men får man inte den personliga kompetensen som passar in i teamet och som har värderingar som stämmer överens med företaget så kommer rekryteringen inte att bli lyckad.

Ofta så sållar man efter CV & kvalifikationer. Sedan går man vidare med en handfull som kvalificerat sig så långt. I denna process kan ni ha missat flera guldkorn som kunnat bli väldigt bra medarbetare.

Vänd på turordningen. Leta efter kandidaterna med den rätta attityden. Sök efter de personliga egenskaperna i annonsen. betona det personliga brevet. Vilka av sökanden är mest aktiva? Ta hjälp av receptionen, varsko dem att ni har kandidater som kommer och notera hur kandidatena beter sig innan intervjun. Välj ut den handfull med för er kultur bästa attityden. Nu kan man börja spela in de specifika kvalifikationerna. Men ha hela tiden i medvetandet att man kan utbilda människor så de ökar sin kompetens. Men attityden den kan du inte påverka speciellt mycket.

Hur gör du, rekryterar på formell kompetens eller på en passande attityd?

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 6 =