Bra chefer är förutsägbara!

Förutsägbarhet kännetecknar en bra chef

Blunda!

Tänk på den bästa chefen du någonsin haft! Vad var det som gjorde henne till en bra chef. Vilka egenskaper satte ett intryck hos dig. Öppenhet, ärlighet, pålitlighet, mod, driv, kompetens…. Listan kan göras mycket lång. Fyll på den, hitta dina egna ord.

Frågan är om det går att summera de ord som vi båda två har skrivit. Eller om vi kan hitta en gemensam nämnare som knyter ihop alla dessa fina ord. Något som är en förutsättning är att alla dessa egenskaper gör nytta.

Jag tror att vi till slut hamnar på ordet ”förutsägbarhet”. Förutsägbarhet i kombination med för oss positiva egenskaper anser jag är det som skapar en bra chef. Förutsägbarhet skapar känslan av att veta var jag har henne. Att veta hur hon kommer att agera. Att jag kan lita på henne.

Gör samma övning för den bästa medarbetaren du någonsin haft. Även här blir det till slut förutsägbarheten som är den gemensamma nämnaren.

Trygga människor gör ett bättre jobb

Självklart räcker det inte med förutsägbarhet. Om vi vet att någon definitivt kommer att svika oss så är även det förutsägbart – men det är inte positivt. Så förutsägbarheten måste vara positiv för oss som chefen eller kollegan skall samarbeta med.

Blunda igen!

Se dig själv i en situation när  du är en bra chef. Nu ser du hur du tror att du skall bete dig för att du skall vara en bra chef. Om du har fått feedback på att ditt ledarskap fungerar, inkarnera! Det vill säga upprepa samma beteende om och om igen och skapa därmed en förutsägbarhet.

Men är inte förutsägbarhet tråkigt? I alla trygga situationer är det såklart det. Men mänsklig interaktion är sällan trygghetsbehäftad. Så förutsägbarhet skapar trygghet. Och trygga människor mår bättre och gör ett bättre jobb.

Så ut nu: skapa trygghet genom förutsägbarhet. Positiv sådan!

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fem =