Det är farligt att låta bli!

Ofta möts vi av argument som att det är farligt att växa. Dessutom kostar det pengar, det tar hårt på lönsamheten. Men detta är en chimär. Faktum är att det är farligt att stå stilla och att många snabbväxande företag är oerhört lönsamma.

Varför är det då farligt att låta bli att växa? Har du en bra tjänst/produkt och nöjer dig med det lilla. Din lokala marknad. Då blir du garanterat snart kopierad av spelare som är större och starkare. Har du missat att ta stafettpinnen och ta ledning av loppet så är det mycket svårt att få till en andra chans. Se till från början att få fart och väx innan konkurrenterna förstår vad som är på gång. När de vaknar och förstår att det händer något som de måste haka på så skall du ha ett ordentligt försprång och byggt upp muskler så ni kan sätta emot.

Det är viktigt för ett företag att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Att kunna rekrytera rätt människor med rätt utbildning och värderingar. Att jobba på ett snabbväxande företag är spännande och utmanande. Den ena dagen är inte den andra lik. I denna stimulerande, utmanande miljö ges gott om plats för individen att växa och utvecklas. Det är inte ovanligt att medarbetare får axla ansvar som är större än vad man egentligen är beredd på. Facit visar att i de allra flesta fall så klarar man av dessa ”omöjliga” uppgifter. Resultatet: både företaget och personen i fråga utvecklas, blir starkare och framgångsrikare.

Idag onsdag 19 september publicerar vi årets Tillväxtlista. Dit kvalificerar sig bara de allra bästa framtidsföretagen.  Vi har publicerat tillväxtlista sedan 1993 och den mäter snabb, lönsam, uthållig tillväxt bland medelstora till stora företag i Sverige. Kriterierna utformades 1993 tillsammans med Peter Malmqvist, finansanalytiker och fd ekonomijournalist. Tre år senare fick listan en uppfräschning då nuvarande finansminister Anders Borg (som på den tiden arbetade som chef för SvD Näringsliv) hjälpte till att justera kriterierna.

 

Lennart Bengtsson

Ahrens University

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 5 =