Det tar bara 15 sekunder att bli glad!

hv71Det tog några dagar att vila upp sig från ett hektiskt 2012. Och det gav lite tid att reflektera över tillväxt, 2013 och om jag någonsin kommer att bry mig om vad HV71 håller på med.

2013 kommer att bli ett fantastiskt år. Jag har trott det om varje år hittills och varje år har blivit det. Dock sällan av de anledningarna jag trodde. Men fantastiskt har det alltid blivit. Men samtidigt blir det väl det man gör det till.

Positivt tänkande är någonting som bär mig framåt. Och framgång och glädje är någonting man kan tvinga fram – om man vill. För några frågor fick jag frågan i en hiss vad jag flinar åt. Inget speciellt, svarade jag och det var sanningen. För jag körde ju bara min endorfin-övning. Försök själv – dra ett smil i 15 sekunder och du är glad och positiv därefter. Även om du är negativ innan. Du lurar kroppen genom att använda muskler som vanligtvis används när du är glad.

Och på precis samma sätt kan du påverka 2013. Fast med lite med målinriktning. Du skall hålla på med rätt saker. tre cirklar - utan textVi jobbar med någonting vi kallar för ” cirkel modellen”. Busenkel men jobbig som tusan. För här gäller det att vara ärlig mot sig själv och konsekvenserna är inte alltid roliga.  Rita tre lika stora cirklar som överlappar lite grand.
Fundera nu på det som du lägger minst 40 timmar om veckan – ditt företag eller det företag du jobbar för. I den röda cirkeln skriver du in vad ni brinner för. I den gröna vad ni kan bli bäst på.

Nu kanske ni har webdesign i den röda – det är kul. Men kan ni bli bäst på det – kul om du svarar ja här också. Men för många blir det nej. Så det är inte ”ja” på båda skall ni inte hålla på med det. Hårt men rätt – varför skall ni lägga man-år på någonting som ni inte kan bli bäst på. För bara de som är bäst på någonting kommer att lyckas och därmed tycka att det är kul i längden. Så är det bara. Man slutar med allt men brinner för efter ett tag som man inte kan bli speciellt bra på. Och i ett företag slutar de duktiga medarbetarna först.

Men kanske ni brinner för någonting som ni kan bli bäst på. Då är du lyckligt lottad – du jobbar på ett företag där ni jobbar med det ni brinner för och kan bli bäst på det (om ni inte redan är det, vill säga). Då kommer den blåa cirkeln och den tredje frågan: kan ni tjäna pengar på det också. Om svaret blir nej så är det bara att sluta med det trots att ni brinner för det och är bra på det. Företag överlever inte om ni håller på med saker som ni brinner för, kan bli bäst på men inte tjänar några pengar på. Så är det helt enkelt.

Men kanske har du en jackpot och ni kan tjäna pengar på det ni brinner för och kan bli bäst på. ”Satsa för tusan”, säger jag, för då kommer ni att bli en snabbväxare. Men de flesta kommer aldrig till ruta blå för de håller inte på med någonting som de brinner för eller kan bli bäst på.

Många jag träffar jobbar motsols. De frågar sig först vad de kan tjäna pengar på. Hittar något och försöker sedan att bli bäst på det. Men misslyckas för att själen inte är med – de brinner inte för det. Då är det inte roligt att bli bäst och bara jobba för pengarna är inte tillfredställande i längden.

Mitt råd är därför att alltid försöka jobba med någonting som ni kan brinna för. För då blir kommer ni att bli bäst på det och om ni hittar ett sätt att tjäna pengar på det så blir ni en snabbväxare. Och då får jag och mina kollegor nöjet att ta hand om era tillväxtproblem. För tillväxtproblem är positiva problem – för alla inblandande.tre cirklar - med text

Och om du nu märkte att du jobbar med någonting som inte skapar en perfekt snittyta i mitten av tre cirkel modellen. Om du nu kommer underfull med att du inte håller på med någonting du brinner för så glöm inte att det är bara du som kan ändra på detta. Och om det tar lite tid fram tills du ändrat på dina situation: upp med mungiporna och håll dem i 15 sekunder så kommer du genast att känna dig bättre.

Lars Diethelm - 2010Lars Diethelm
Ahrens & Partners

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + ett =