Din självinsikt är avgörande för er tillväxt

Det högt uppdrivna tempot, den kaotiska tillvaron och den starka målfokuseringen i tillväxtföretag gör att det krävs alldeles speciella egenskaper hos de personer som ska leda ett sådant företag. När organisationen växer extremt snabbt är ledarskapet är särskilt viktigt, eftersom det inte finns tid att utforma befattningsbeskrivningar, strukturer och regelverk. Ledaren måste ha en betydande genomförandekraft och vara tydlig.

Så frågorna är:

  • Finns det egenskaper som är mer uttalade hos tillväxtledaren än hos den vanliga företagsledaren?
  • Och finns det egenskaper som är extra kritiska för förmågan att skapa och driva tillväxt?

Vår forskning har visat att det är så.

Det här är en tillväxtledare

Faktum är att det finns tydliga skillnader mellan tillväxtledare och ledare på andra företag. Här är de 29 faktorer som skapar en tillväxtledare:

6corners

De gula egenskaperna är egenskaper som tillväxtledare delar med andra ledare. De lila egenskaperna är egenskaper där tillväxtledare särskiljer sig från andra.

Det är förekomsten av de lila egenskaperna som är hemligheten bakom framgången i tillväxtföretag. Det är dessa egenskaper – och kombinationen av dem – som skapar den speciella och nödvändiga dynamiken för ett framgångsrikt ledarskap i dessa företag.

Den här tillväxtsledarprofilen ligger till grund för det personlighetsinstrument som vi ofta använder när vi arbetar med kunder. Det visar vilka områden ledaren behöver adressera, själv och i sin organisation, för att klara trycket i tillväxtmiljön och lyckas med tillväxtresan.

”Självinsikt har ett egenvärde i sig”

En egenskapsbedömning ger en hel del självinsikt och just självinsikt har  visat sig ha ett egenvärde i sig. Det är nämligen en av faktorerna som skiljer VD i tillväxtföretag från andra ledare. VD i tillväxtföretag är bättre, än icke-tillväxtledare, på att komplettera sitt team med personer som har drag som är olika hans egna.

Testa din tillväxt-skapar-förmåga

10 av egenskaperna i profilen är extra kritiska för förmågan att skapa tillväxt, det vill säga förmågan att initiera en tillväxtresa. Nu kan du testa hur du ligger till jämfört med tillväxtskaparna på dessa 10 förmågor.

Ladda ner vår rapport och gör självdiagnosen: ”Förmågan att skapa tillväxt – Har du egenskaperna som krävs för att starta en tillväxtresa?”

 

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 5 =