Driver du företag eller köper en Trisslott?

Det är en stor skillnad mellan att leda och driva ett företag och att bara surfa med. Häromdagen läste jag en artikel i den rosa tidningen. Ett företag som kände sig laddat inför konjunkturvändningen. Man hade rustat sig med fem olika affärsområden för säkerhets skull. Skulle något fallera så så var ju chansen hygglig att något annat område skulle fungera.

Detta är ett resonemang som vid en första anblick låter vettigt. Med vår forskning och erfarenhet här på Ahrens & Partners visar att det är en självbedräglig tanke. Man kan väl närmast jämställa det med resonemanget, ju fler Trisslotter jag köper, ju större blir chanserna att vinna. Alla vet att om du köper en eller fem Trisslotter så är chanserna obefintliga för att vinna drömvinsten.

Samma gäller ett företag. Hade du flera affärsområden och hoppas att något eller några skall slå, så är troligen chanserna minimala även där. Visst finns de dem som lyckas hitta en ”vinstlott”. Men chanserna är minimala. För att vara någorlunda säker på att lyckas så krävs det hårt arbete och att man medvetet driver sitt företag mot målen man satt upp. Framgångsrika företag växer och är lönsamma även under lågkonjunkturer. De har driv och jobbar målmedvetet framåt. Jämför med sjömän. De seglar oavsett vilket håll vinden blåser från. De som bara följer med vinden och strömmarna och inte påverkar riktningen på färden blir förr eller senare uppspolade på något rev och går i kvav. Detta till skillnad från dem som verkligen navigerar och målmedvetet seglar mot sin destination och noggrant undviker förrädiska rev på vägen.

Hur ser det hut hos dig. Tillbringar du dagarna på en drivande timmerflotte eller är du en duktig kapten som utnyttjar vindar och strömmar för att elegant ta dig till ert mål?

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + tjugo =