Einstein har fel!

”Allting borde göras så enkelt som möjligt! Men inte enklare.” Så sägs det att Albert Einstein har sagt. Meningen tillskrivs honom men han har aldrig sagt eller skrivit så. Och det är bra att han inte gjort det, för meningen är fel. Och Einstein skulle ha vetat att den var fel om han hade sagt det. Han var ju trots allt ett geni.

Det som Einstein däremot skulle kunna ha sagt och säkerligen ställt sig fullt bakom skulle i så fall vara: ”Allting skall göras så enkelt som möjligt. Men bara om resultatet blir bättre!”

Att vi alltid håller på med den näst bästa lösningen har jag levt med så länge jag jobbat. Allt kan alltid göras bättre är det jag levt med och levt efter. Elitistiskt har jag fått höra att sådana tankar är. Mänskliga skulle jag nog kalla dem. För strävan att göra någonting bättre är väl den naturligaste strävan som finns. Eller borde finnas.

All förändring är INTE av godo

Problemet som jag allt för ofta ser idag är inte att vi förändrar. Utan att vi förändrar utan att förenkla. Eller än värre – vi förändrar utan att förbättra, för förändringens skull och utan vilja att följa upp och se om det verkligen blev bättre.

Bara vi gör någonting verkar räcka för att rättfärdiga förändring. All förändring är av godo, sägs det. Tyvärr är det inte så.

Så förändring utan förbättring är värdelöst.

Likaså förenkling utan förbättring.

Och såklart försvåring utan förbättring.

Det enda som gäller är att göra det bättre. Om det inte går, vägra! Vägra förändra om det inte förbättrar. Återställ om det inte blev bättre. Kräv återställning om det inte är du som bestämmer.

När jag skriver detta har precis ”En man som heter Ove” blivit oskarsnominerad. Jag känner igen mig i Ove. I alla fall när det gäller att göra om saker som fungerar. För att göra om någonting utan att det blir bättre är helt värdelöst. Även om det hindrar den så kallade utvecklingen.

Laga inte det som inte är sönder. Och förenkla men förändra ingenting om det inte blir bättre.

Bakåtsträvare kanske det kallas. Men i så fall delar jag detta med Einstein. För ”bristande inställning leder blir  bristande karaktär”. Och jag tänker inte vika ner mig. All förbättring är av godo. Men all förändring som inte leder till förbättring är det inte!

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

2 kommentarer

 • Lennart Falk skriver:

  Hej!

  Råkade hitta detta när jag sökte på citatet som tillskrivs Einstein. Jag vet inte om detta inlägg längre kan tas emot, men jag testar. I mitt minne handlade Einsteins kommentar om populärvetenskap. Han var mycket intresserad av att popularisera sin egen vetenskap, men kritiserade dem som ger så förenklade förklaringar av vetenskapliga företeelser att de blir felaktiga. ”Man ska förklara så enkelt det går, men inte enklare”. Oavsett detta har yttrats av Einstein eller ej, så låter det väl rimligt?

  Hälsning

 • Lars Diethelm skriver:

  Tack Lennart för din vinkel.
  Du är definitivt en bättre Einstein-kännare än jag och jag tar därför tacksam emot din kunskap.
  Minns att jag när jag gjorde lite bakgrundscheck på detta citat att jag hitta de följande från kolumnisten Sydney J. Harris:

  ”In every field of inquiry, it is true that all things should be made as simple as possible – but no simpler. (And for every problem that is muddled by over-complexity, a dozen are muddled by over-simplifying.)”

  Den kan jag ställa mig fullt ut bakom, oavsett vilket område det handlar om. Överförenkling anser jag är en hädelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − femton =