Vad är motsatsen till en auktoriserad revisor? En auktoriserad visionär?

auktoriserad visionär

En tanke slog mig och med risk att vända hela den svenska revisorskåren mot mig tänkte jag dela den med dig. En entreprenör som jag jobbar mycket med beklagade sig häromdagen över ännu ett möte med sin revisor. Jag raljerade till svar att hon skulle strunta i mötet eftersom det inte tillförde något värde. Och det är väl den här delen som då möjligen skulle kunna väcka viss anstöt hos revisorskollegiet.

Men min tanke var att revisionen enbart fokuserar på det som redan hänt. Vilket för de flesta entreprenörer är helt ointressant. Okej, ganska ointressant i alla fall.

Det slog mig hur mycket tid och pengar som läggs på att kontrollera och gräva i det förflutna. Och jag säger naturligtvis inte att det är helt oviktigt, men räkna lite på det. Hur mycket tid och pengar lägger du på att titta i backspegeln? Jämför sedan det med hur mycket tid och pengar du lägger på att planera för ditt företags framtid. Precis!

Försök att hoppa över revisionen ett år. Hade inte blivit speciellt populärt vill jag lova. Men strategiarbetet och att ta fram en framtidsvision för ditt företag kan man ju alltid flytta framför sig, ”det är mycke’ just nu”.

Tänk om det fanns krav på att anlita en auktoriserad visionär

Revision är för vissa bolag ett lagkrav. Tänk om det också fanns ett lagkrav för alla svenska bolag med fler än 3 anställda, mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning eller mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning att anlita en auktoriserad visionär som skulle godkänna deras framtidsplaner. Vad hade hänt om man var tvungen att ha en genomtänkt strategi och konkret tillväxtplan och de reviderades lika noga som räkenskaperna? Vad hade hänt med det svenska näringslivet då?

Om du tycker det här är en lysande idé, är beredd att satsa minst lika mycket framåt som bakåt och känner att du skulle vilja ha en auktoriserad visionär. Ring mig! Är du revisor? Du, vi kan kanske byta tjänster?

 

Det lär ta ett tag innan det blir lagkrav på en auktoriserad visionär. Tills dess får vi företagare och entreprenörer göra vad vi kan för att ta den rollen. Vi på Ahrens försöker dra vårt strå till stacken genom att lära ut färdigheter och metoder du behöver för att planera för framtiden. Och det är lättare än du tror, när du kan det. Så mitt råd är att börja investera lite mer i framtidsplaneringen. Det lönar sig!

 

 

Michael Engström
Michael är VD, delägare och tillväxtkonsult på Ahrens & Partners. Han började karriären som säljare och gick snabbt vidare till säljchef, produktchef, marknadschef och har varit VD för tre bolag. I 14 år har han bott och arbetat utomlands, Danmark, Holland, Tyskland och USA. Han har också provat på många olika branscher, från papper till mätutrustning för optisk media. Michael har läst ekonomi och marknadsföring på Lunds universitet och har en MBA från universitetet i Sheffield.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 1 =