En ledares viktigaste egenskap

know-yourselfAtt se ett diversifierat ledarskap är alltid något attraktivt. Ingen organisation eller företag kan ha ett homogent ledarskap och tro att man kan utvecklas. Det krävs en mängd olika gåvor och egenskaper för att skapa den dynamik som krävs. Men frågan är vilken egenskap som är viktgast för en enskild ledare.

Det svar man får av andra beror mycket på vilka de själva är och vilka gåvor de har. En del skulle säga visionär, andra strateg eller organisatör. En del tycker att man måste kunna tänka utanför ramarna, vara lyhörd, en idéspruta och annat. Allt detta tror jag bör finnas med i ett bra ledarskap, men inget av detta kvalificerar som den enskilt viktigaste egenskapen.

Jag anser att den enskilt viktigaste egenskapen för en ledare är att känna till sina svagheter och begränsningar. Förvånad? Jag tror att flera av er är det. De första reaktionerna som jag brukar få är att det är typiskt svenskt att tänka så negativt. Men det är för att man inte förstått djupet i den egenskapen.

Det finns givetvis en mängd egenskaper som du måste besitta för att överhuvudtaget bli en ledare. Men det var inte det frågan handlade om utan vad som är viktigt för en som redan är ledare. Hur tänker jag då? Om jag inte vet om vad jag behöver kompletteras med så kommer jag inte att söka sådana personer att ha runt omkring mig. Om jag är en utmärkt ”ordningsman” men inte har en aning om strategi så måste jag omge mig med en strateg för att bygga ett framgångsrikt team. Om jag tror mig vara strateg men inte vet hur jag tar mig från A till B så kommer jag inte att söka någon som kan komplettera mig på den punkten. Genom att veta var jag har mina brister så ser jag som ledare till att komplettera mitt team med personer som har de egenskaper och gåvor som jag saknar eller är svag på.

När jag vet att jag är svag på en funktion (och alla av oss har några svagheter) så vågar jag leta efter andra och låta andra komma fram och blomma ut i sina förmågor. Om jag är trygg i att dessa inte hindar mig eller är ett hot har jag en möjlighet att bygga ett fantastiskt team. En sund ledare vet att han eller hon inte besitter alla de egenskaper som krävs. En sund ledare söker inte likasinnade eller jasägare. En sund ledare söker personer som delar samma värderingar och samma längtan och vision men som är komplement till hans eller hennes egenskaper. Detta gäller alla ledare men tillväxtledare i synnerhet.

Min utmaning till dig. Titta dig omkring och se vad du bygger. Ser du inte en diversifiering i de egenskaper som finns kring dig så kanske det är svaret till att ni står och stampar och inte har framgång. Anställ inte folk som liknar dig, anställ folk som kompletterar dig! Folk som liknar dig kan du anställa när det är dags för dig att gå vidare.

kent revedalKent Revedal

Ahrens & Partners

Mats Jacobson
Som VD i två IT-bolag har Mats varit med om två fantastiska tillväxtresor. I ett av bolagen dubblade han omsättningen 7 år i rad i den internationella telekommarknaden. Han brinner för att hjälpa företag med effektiv och fokuserad tillväxtstrategi.

6 kommentarer

 • Annika Vannerberg skriver:

  Att se sin styrka som en svaghet är också ett intressant och viktigt perspektiv. Använder jag mina styrkor alltför kraftfullt tenderar andra att undvika eller inte kunna komma fram.

  • Kent Revedal skriver:

   Annika, tack för din kommentar. Menar du att man då skulle ta över andra, att ta allt syre i rummet osv? Om du menar det så är jag inte säker på att jag håller med dig. Snarare vittnar det om en brist på insikt. Att jag är stark och tydlig i mina fömågor innebär inte att jag måste ta andras utrymme utan att jag vet min gåvas plats och värde i relation till andra egenskaper som måste finnas med.

   Så jag tänker nog att en mogen ledare inte har problem med att ha tydliga styrkor, utan snarare är det omognad hos ledare som åstadkommer detta problemet.

   Utveckla gärna hur du tänkte och om du håller med mig.

   • Annika Vannerberg skriver:

    Nej inte att man tar syre utan snarare att den inneboende kraften måste hanteras. Rätt använd kan man uppnå mer genom att ge den fler nyanser dvs att man lär sig ”spela” med sin styrka vid rätt tillfälle

 • Mia Sunneras skriver:

  Hej Kent!
  Sa glad over att lasa ditt inlagg, harligt! Just innan hade jag last Reid Hoffman’s ( bl a founder linkedin ) mycket nyanserade (for att vara amerikan!?) diskussion som ju ocksa handlade just om att avvaga sina egna brister/styrkor och ”lustar” i fragan om tillsattande extern CEO vs founder CEO eller kombi CEO/COO (ref http://reidhoffman.org/if-why-and-how-founders-should-hire-a-professional-ceo/ ) .

  Och som jag tolkar ditt inlagg, Kent, menar du samma som Reid dvs rannska dig sjalv, forsok vara transparent med dina begransningar (oavsett svaghet/styrka) i din roll/uppdrag i organisationen, och handla darefter!

  Tack for harligt inlagg!

  fran Silicon Valley (fd Ahrens)

 • Anna skriver:

  Logiskt 🙂 alla fokuserar på det man är bäst på

1 Trackback

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju − tre =