Entreprenör eller Företagare?

Vad är en entreprenör? Lite slarvigt i folkmun blir entreprenör liktydigt med egen företagare. Ursprungsmässigt så kommer entreprenör av franskan som vi nästan kan förstå. På medeltiden hade furstarna ingen egen armé utan lade ut den på just entreprenad. Med detta i minnet så är det lättare att definiera en entreprenör. En entreprenör är en ”befälhavare” som intar en marknad. En entreprenör lägger allt som är gängse åt sidan och så hittar han/hon sina egna vägar för att nå framgång och ”vinna slaget”.

Det finns betydligt fler företagare än företagare som är entreprenörer. Många småföretag är ”levebrödsföretag”. Alltså man har ett eget företag där man är anställd. Man har alltså anställt sig själv. Ofta blir det heller inte så många fler som blir anställda i dessa företag. Inget ont i det. Men de är inte entreprenörer.

Entreprenörer är några okuvliga rackare som aldrig ger sig. De har ofta en vision som kanske ingen annan kan förstå, till en början i alla fall. Men de blir gärna idiotförklarade och fortsätter oförtrutet för att visa att de har rätt. Det finns ett kinesiskt ordspråk som jag brukar citera: ”Ett geni är en person som siktar på något ingen annan kan se, och träffar det”. Detta är lite av att hitta kärnan i begreppet entreprenör.

Resultatet av entreprenörens arbete är att det ofta skapas marknad till skillnad från att ta andelar från befintliga marknader. Alltså växer ”kakan” och hjälper till med den tillväxt som vårt ekonomiska system bygger på. En entreprenör som säljer sitt livsverk, gör en ”exit” som det kallas i riskkapitalbranschen är ofta snart tillbaka igen, i samma eller annan bransch med nya ”tokiga” idéer. Det må vara att de är tokiga, men de är tokiga på ett för oss på ett bra sätt. De bidrar mycket till att bygga vårt samhälle.

Vi måste ge denna exklusiva skara de bästa förutsättningar. För vad vore väl IKEA, Peab, Tetra Pak, H&M m.fl. utan entreprenörskap? För att förtydliga så är det absolut inget fel i att vara en ”vanlig” egenföretagare, men det är så mycket mer värt för alla med en entreprenör som bygger något stort. För såväl de anställda som de företag som levererar till entreprenörföretaget.

Låt oss vårda dessa personer. Visst är de väl värda att vara mytomspunna!

Lennart Bengtsson

Ahrens & Partners

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

4 kommentarer

 • Josef Holmqvist skriver:

  Mycket väl skrivet! Jag skulle vilja fördjupa och vinkla ditt resonemang mot skolvärlden och undrar hur du ser på skolans uppdrag för gynna och uppmuntra entreprenörsskap.

  Bästa hälsningar

  Josef

  • Hej Josef
   En intressant frågeställning. Som jag ser det så är entreprenörer väldigt duktiga på att se saker på andra sätt än gängse. Att kunna tänka utanför ramarna, ifrågasätta etablerade ”branschsanningar”. I skolans värd är min erfarenhet att man gärna försöker få alla i ”samma fålla”. Att uppmuntra kreativt tänkande och att man får prova sina tankar. Så gör man bl a på IKEA. När man inte vet, så provar man. Alltså uppmuntra annorlunda tänk, låt sedan eleverna prova sina teser och inte bara säga att det inte fungerar. Så är det i levande livet. omkring en sak av tio blir något. Provar man inte så lyckas man heller inte. Eller som Wayne Gretzky uttryckte det: ”Du missar 100% av de skott du inte skjuter”.

   Lennart:-)

 • Jan Westermark skriver:

  Riktigt bra skrivet!
  En fråga som dök upp: Kan en företagare befinna sig i ”gränslandet” till entreprenör, dvs
  kan/han hon ha delar av egenskaperna i sig?
  Eller anser du svaret är svart eller vitt, egenföretagare eller entreprenör, punkt.

  //Jan

  • Det är ju ett problem att vi alltid vill stoppa in allt i fack, Excelbladstänk… Visst i stora drag så kan man tycka svart eller vitt. Men tittar man noggrannare så är min uppfattning att man kan befinna sig i gränslandet. Det finns ju superentreprenörer som får fart i allt de rör vid. Sedan finns de de som bara gör en resa och de finns de som gör en halv resa osv. Men med lite coaching och utbildning så tror jag att vi skulle kunnat få även många i gränslandet att komma över spången till entreprenörsidan!

   Lennart:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fyra =