För in grönt ljus i DNA’t!

I Sydsvenskan 28 augusti står att läsa en artikel om att var tionde busschaufför kör för ryckigt och dåligt. Man jobbar på att ta fram ett varningssystem som skall visa chauffören om han/hon ligger rätt i körningen så att resan skall bli komfortabel för passagerarna.

Människor är inte maskiner. Motorer, processer etc kan övervakas och styras med röda och gröna lampor. Människor måste styras av övertygelse. Det mesta av den moral och etik vi har idag stammar ur de tio buden från Moses stentavlor.  Starka värderingar som till stor del fortfarande lever och respekteras i vårt samhälle.

I över tjugo år har vi på Ahrens hjälpt företag att skapa sina ”stentavlor”. Starka värderingar som hjälper företagen att styra mot sina mål. En handfull starka, tydliga värderingar som lever i ett företag är ett oerhört starkt styrmedel.

Vill man att jobbet skall utföras på ett visst sätt och att personalen skall vara på ett visst sätt så måste detta in bakom bröstbenet på var och en individ i företaget. Alltså in i DNA’t på både företag och medarbetare.

I detta fallet så måste resenärernas upplevelse vara viktig. Inte bara för chaufförerna utan alla i företaget måste vara inställda på att ge resenärerna, kunderna, en bra upplevelse av resan. Vi skall inte bara transportera folk från punkt A till punkt B utan även komforten under resan är viktig.

En lampa eller annan indikator på instrumentbrädan ändrar näppeligen på ett dåligt beteende. Var och en måste inse hur viktigt komforten är i leveransen. En kulturfråga helt enkelt.

I ett tip-top företag så genomsyrar värderingarna hela företaget. Behövs det en förbättring/uppstramning så måste man börja från toppen. Är inte ledningen med och verkligen lever värderingarna så får man heller inget genomslag. Värderingarna gäller alla i företaget. Som bekant städas alltid en trappa uppifrån. Människor styrs av värderingar och övertygelse, inte av röd/gröna lampor!

 Lennart Bengtsson
Ahrens University

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − 1 =