Grattis alla Gaseller, nu börjar arbetet!

 

Det är härligt och gläder oss i själ och hjärta. Nu firas det runt om i Sverige. Alla som fått Gasellutmärkelse. Att man under en treårsperiod har fördubblat sin omsättning med lönsamhet. Precis vad vi på Ahrens brinner för. Att företag skall växa snabbt, lönsamt och uthålligt. Tillväxten skall naturligtvis vara organisk, dvs att vi säljer mer och mer och inte gör förvärv och köper oss omsättning. Ett företag som växer av sig själv, dvs organsikt, har en egen motor som driver lönsam tillväxt. Att bygga denna motor kräver sin ledning. Vi kan se att bland dem som växer lönsamt år efter år har till nästan 90% en VD som har tidigare erfarenhet av tillväxt.

Att driva ett tillväxtföretag är väsenskilt från att driva ”traditionellt företag”. En snabb tillväxt ställer helt andra krav på både ledarskap och strategier. Därför är det viktigt att snabbväxande företag har någon eller några som har tidigare erfarenhet av snabb tillväxt. För försöker man köra en snabbväxare med logik från ”traditionella företag” så går det lätt i diket. Jämför hur du kör lastbil jämfört med en racerbil. Två helt skilda körstilar som får förödande konsekvenser för resultatet om chaufförerna byter fordon med varandra.

Så när ett företag kommer ut på tillväxtsavannen och det spritter i Gasellbenen är det viktigt att tänka långsiktigt. Hur skall vi överleva och fortsätta frodas på denna spännande savann? Vi vill inte bli uppätna av någon annan eller svälta ihjäl. Så klart vill vi fortsätta vara framgångsrika. För att vara framgångsrik långsiktigt så måste tillväxtmotorn byggas och trimmas till perfektion. Om inte detta sker så blir det en sprintgasell, en som springer snabbt men ganska snart tappar orken. För oss på Ahrens så är tillväxten ett maratonlopp. Vi vill och vet att företag kan växa snabbt och lönsamt under många år och årtionden!
Vi på Ahrens firar gärna framgångar. Kort och intensivt. Har man nått ett mål, en utmärkelse så skall det firas. Men snabbt måste man tillbaka och jobba på att bli ännu bättre, att nå nya nivåer, att få nya utmärkelser. Infinner sig nöjdheten så försvinner snart tillväxten.

Grattis till Sveriges alla Gaseller. Vi gläds och firar med er. Men imorgon är det en ny arbetsdag och dags att ta itu med framtiden. Att se till att framgångarna fortsätter. Sverige behöver företag som er. Statistiken visar att var femte Gasell är borta inom fem år från utmärkelsen och att endast en Gasell av hundra lyckas göra ett nytt Gasellsprång under en kommande treårsperiod. Vi håller tummarna att ni inte fastnar i denna tråkiga del av statistiken utan bevarar och förstärker era framgångar.

Lycka till!

Lennart Bengtsson
Ahrens Rapid Growth

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 11 =