Har ni en Corporate BullShitkultur?

Kulturen i ett företag eller organisation är viktig. Den är grunden till att allt fungerar framgångsrikt. Därför är det viktigt att kulturen och värdeorden som är hörnpelare i kulturen är implementerade i alla medarbetare och chefer. Precis som skönheten så kommer värderingarna inifrån. Tar du på dig en T-Short med texten ”Jag är glad” så blir du inte trodd om du inte också är glad. Alltså måste man leva värderingarna, inte bara 8-17 utan 24/7.

Vi råkar ofta på företag som har tagit fram klämkäcka värderingar/ord som praktiskt inte är till något förpliktigade. Det är inte ordet i sig som är problemet. Det är med vilken betydelse man laddar det och hur väl man lever det.

Att plocka fram sina värdeord är en stor process. Det går inte att bara ta fram något som låter bra. Då har man bara ett antal floskler och inte några värderingar. Man måste leta i organisationen och se vilka bärande värderingar existerar. Det är lite av att jobba som vid en utgrävning. Man skyfflar undan ytan och frilägger sedan det som finns där under med pensel och murslev. Försiktigt tar du omhand det du hittar. Vissa saker är kanske helt intakta, andra får man bygga upp runt de skärvor man hittar.

När man sedan har fått fram sin handfull värdeord som bra beskriver det viktiga i er kultur så måste de levas för att få trovärdighet. Dessutom måste man i vardagen lyfta exempel på hur man lever värderingarna. Du måste vara medveten om att alla så tolkar vi ord olika. Så ger du inte tolkningarna av värdeorden så kommer snabbt de fina värderingarna degenereras till CBS (Corporate BullSkit).

Hur ser det ut hos dig. Har ni levande värderingar som sitter ”tatuerade i hjärtmuskeln” eller är det CBS T-shirts ni har krängt på er?

 

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

1 kommentar

  • Anna skriver:

    Jag ska vara open , straightforward, passionate and effektive på mitt jobb:))
    Gör mitt bästa !

    Tack , mkt bra inlägg

    Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 14 =