Hjälp oss ur träsket!

mindsetMed detta glada tillrop blev jag kallad till ett företag. Företaget hade funnits i 15 år. Någon bra affär hade man inte lyckats få till. Att verksamheten fortfarande fanns var förhoppningar om en affär och olika externa finansiärer som också trodde på förhoppningarna. VD, som kallat dit mig, var relativt nytillträdd. Han delar också Ahrens tankesätt att det bästa läget är att bygga en självfinansierande affär.

Allt efterhand som VD klargjorde situationen ju mer förstod jag hur bra och nära möjligheter det var att bygga just en självfinansierande affär som snart även skulle bli blomstrande. Problemet var att medarbetarna var så vana vid externa kapitaltillskott så att ambitionen att själv dra in finanserna var helt bortblåst. Likt fågelungar satt de och väntade på att någon skulle ”mata dem”. Detta istället för att se till att sälja sin produkt på allvar. Visst finns det lite att putsa på, men den är tillräckligt bra för att börja sälja. Kunderna kommer idag att vara mer än nöjda med den hjälp de får av att implementera denna produkten. Att vidarutveckla och förfina kan man sedan göra under hand. Detta är ett affärsstrategiskt steg i sig. Att komma med nya versioner med adekvata mellanrum. Många vill ju alltid ha den senaste versionen…

Jag fick den höga äran att köra ett seminarium med medarbetarna. Givetvis handlade seminariet om att bygga en självfinansierande affär. Det är bara att erkänna att det var svårt att få gehör för detta. Livet var ju så mycket lättare om det rullade in lite externa medel då och då. Den släpiga oviljan att lyssna och försöka anamma tankesättet att bygga en egen, obunden tillvaro triggade mig. Till sist så bara for orden ur munnen på mig: ”Är ni en hop med nerdrogade riskkapitaljunkies?”.

Det blev knäpptyst och folk började titta på varandra med stora ögon. Man skruvade på sig och började mumla till varandra. Tablå, tänkte jag. Nu har jag gjort bort mig. Men det accepterade jag. Jag kunde inte göra våld på mig själv. Det var ju vad jag tyckte. Seminariet avrundades och folk återgick till sina arbetsplatser.

När vi var ensamma kvar i konferensrummet kom VD fram till mig…

Nej, jag fick inte en rak höger. Jag fick en kram och en ryggdunk.” F-n va bra, det är ju precis så” var utlåtandet om mitt spontana infall. Nu har det gått en tid och jag fick mail från VD. Jodå mina ord hade tagit skruv. Andan i att bygga en självfinansierad affär och därmed sin egen framtid hade fått fäste i företaget. Att vara självfinansierad var snart uppnådd och prognosen såg väldigt god ut till att få en riktigt trevlig affär.

Jag vill citera VD’s sista mening i mailet. ”Tänk att allt satt mellan öronen på medarbetarna. Vi har inte ändrat produkten eller något, bara medarbetarnas mindset”.

Det är ju inte för inte som ordstävet finns. ”att vilja är att kunna! Så vill du inte vara i ”träsket” så kan du ta dig där ifrån, om du vill.

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − fyra =