Hur fixar man en miljard omsättning på sju år genom endast organisk tillväxt?

Faktum är att om du börjar med en krona den första januari och lyckas att dubbla den varje dag så har du i slutet av månaden lyckas att skrapa ihop över 1 miljard kronor. Den har du säkerligen redan hört förut i en eller annan form.

Faktum är också att om du tar det lite lungnare, t.ex. vilar varannan dag och därmed bara dubblar det du har varannan dag så blir det 32’768 kronor. Då har du lyckats att skapa ihop 99,997% mindre än om du skulle ha kört hårt hela vägen. Det hade du kanske inte tänkt på.

Om du tar det än lungnare och dubblar din krona vart tredje år så blir det 1’025 kr efter 30 dagar. ”Då kan vi ju lika gärna skita i det” kanske du tycker nu.

Jag har med mig den frågan som uppstartsfråga på många seminarier. Reaktionen brukar att bli just den: ”Varför hålla på den lägsta takten dvs dubbling var tredje dag. Det känns inte lönt, liksom.”

Men det finns alltid några i rummet som kommer fram till att jag manipulerat dem till ett visst tänkande. För att dubbla en krona varje dag över 31 dagar är inte möjligt, säger de. Så ingen kommer att kunna uppnå 1’073 millioner kronor hur som helst.

”OK. Fair enough. Om en månad känns för lång tror ni att man kan lyckas under en vecka?”, brukar jag kontra med. ”Det skall väl gå” blir då ofta svaret. ”Men då höjer vi insatsen till en million istället för en krona, eller? Det blir då lite mera realistiskt!”.

Om vi höjer insatsen till en miljon kronor istället för en krona så blir resultatet 64 miljoner kronor, 8 miljoner kronor respektive 4 miljoner kronor. Den som lyckades att dubbla sin miljon varje dag under en vecka har åtta respektive 16 gånger så mycket i slutet av veckan än de som tog det lungnare.

Men finns nog få som lyckas att dubbla sju dagar i följd. Självklart! Och det är nog inte många som lyckas att dubbla var tredje dag. Inte det heller.

Om vi översätter detta till företag och år istället för dagar så växer drygt 4’000 svenska företag i den långsammaste takten ovan. De som dubblar sin omsättning över fyra årsbokslut. De kallas för Gaseller. Tyvärr har de Svenska Gasellerna ingen ork. Bara en av hundra klarar takten över sju årsbokslut. Fortfarande samma takt. Bara fler år i rad.

Men några gör det. De växer i den långsammaste takten, Gasell-takten, men över sju årsbokslut. Dessa kallar vi Snabbväxare. Och med tanke på hur få det är så är detta stort. Och några få lyckas att dubbla vartannat år över sju årsbokslut. Det är än större såklart. Och så finns det några väldigt få som dubblar varje år över sju årsbokslut. Det är såklart jättestort. Det är dessa företag som toppar Ahrens Snabbväxarlista som vi i år publicerar för 19:e gången.

På årets lista som släpps den 19/9-2013 kommer det att finnas två företag som lyckas att mer än dubbla omsättningen varje år över sju årsbokslut. Att denna tillväxt har skett lönsamt och huvudsakligen organiskt bör tilläggas. Dessa företag har därmed vuxit 16 ggr snabbare än den sällsynta uthålliga gasellen och har 64 dubblat sin omsättning. Och företaget som ligger etta på listan har lyckats även bättre: de har nästan 90 dubblat sin omsättning över 7 årsbokslut och säljer väl över miljarden. Så det går att växa snabbt.

Så tillbaka till fråga i rubriken:  Hur fixar man omsättning på över en miljard på sju år?”. Svaret känns givet: satsa på att dubbla omsättningen över varje år och håll takten. Eller med andra ord: fokusera på tillväxt!

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − tretton =