Hur lyckas du få en tredjedel av omsättningen i vinst?

Härom veckan hade jag nöjet att få besöka ett företag som verkligen var värderingsstyrt. Redan när jag steg över tröskeln kändes den härliga atmosfären. När jag sedan kom till receptionen så steg välbefinnandet till toppnivåer. Bemötandet och attityden från receptionsdisken som internt passande nog kallas First Impression, var superbt. När jag sedan gick genom företage så mötte alla anställa mig med blicken och ett leende. Alla hälsade välkomnande på mig. Trots att jag var på företaget för första gången.

VD berättade att de jobbade mycket med värderingar som ett styrsystem. Musik i mina öron. Detta helt efter Ahrens modell. Likaså med rekryteringen. Här letade man efter rätt människor. Att potentiella anställda hade rätt attityd och värderingar var viktigare än att de hade den allra vassaste kompetensen inom sitt fack. ”Vi lever efter Hire for Attitude ond Train for Skill” berättade VD och gav mig lite statistik. Av 100 personer som kommer på intervju så är det statistiskt sju som blir anställda. ”Att rekrytera rätt människor är en av våra nyckelkomptenser”.

Ja, att ett företag som är ett av Sveriges allra snabbast växande behöver anställa många är inget konstigt. All heder att man insett hur viktigt det är att rekrytera rätt personer och inte tumma på detta trots att personalbehovet är stort när man växer med i snitt 50% om året, det är starkt. Resultatet blir också lyckat. Det märktes på drivet och pulsen på företaget. Här behövdes inga piskor eller pekpinnar. Alla tog ansvar och var självgående. Vad som måste göras satt i kulturen och den inre kompassen i magen.

Detta är vad vi på Ahrens kallar hårdmjuk styrning. Att något som låter så mjukt och flummigt som företagskultur kan bli ett oerhört starkt styrmedel. Att det är lyckosamt visas av att företaget i fråga har nästan en tredjedel av omsättningen i vinst. Var det någon som trodde att snabb tillväxt inte var förenligt med lönsamhet?

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 1 =