In war prepare for peace…

De senaste veckorna har varit mycket påfrestande för oss alla. Jag som tillväxtkonsult har utöver det jag älskar att göra dvs jobba med positiv tillväxt varit tvungen att jobba även med negativ sådan. Det sistnämnda är ingenting jag uppskattar men det finns väl inte många som gör det.

Flertalet av de många bolag jag talat med under de gångna veckorna säger att de önskat sig att de hade varit bättre förberedda. I backspegeln betraktat kanske det där med scenarioplanering inte hade varit så tokigt ändå. Men nu blev det som det blev så planeringen fick ske ad-hoc och mitt i allt annat. Och det går ju också.

Det märkliga är att jag få höra detta från både företag som har sprungit rakt in i en överlevnadskris men också från företag som verksamheten exploderar och har hamnat i en tillväxtkris. Och mitt svar till alla dessa är att det nu, om någonsin, är dags att planera igen. För det som kommer efter Covid-19 krisen. För någonting kommer att hända när det vänder igen. Och då vill ni väl inte vara oförberedda igen?

Och glädjande nog är det fler som förstår nödvändigheten att förbereda sig för det som kommer: ett uppsving för vissa, en nedgång för andra. För det är nu, mitt i kriget, som man skall planera för fred. ”In peace prepare for war, in war prepare for peace” – det visste den kinesiska generalen Sun Tzu redan för 2 500 år sedan. Frågan är varför vi fortfarande har så svårt att lära oss detta.

Så mitt råd till er alla: börja planera nu för hur det kan bli sedan när det vänder åt något håll. Och var denna gången förberedd på att det kan gå fortare än någon någonsin trodde! Och glöm inte: ingenting kommer att bli som förr igen.

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =