Kopiera de som redan har lyckats. Det är tvåan som vinner.

Det finns många anledningar till varför vissa företag lyckas växa snabbt och uthålligt och andra inte. Vi har jobbat med ett stort antal snabbväxare genom åren och hittade några gemensamma nämnare.
Varsågod – ta del av några tillväxtnycklar.

Utnyttja tidsmonopolet
Ge kunderna något de inte kunde ana att de behövde, men som de inte klarar sig utan. Behåll försprånget genom att lansera nya versioner, etablera nya marknadskanaler, sätta nya begrepp på marknaden. För att orka hålla tempot uppe – låna idéer. Du kan inte uppfinna allting själv.

Ha en tydlig tillväxtstrategi
Det är kaotiskt nog att växa, så se till att du har en tydlig strategi att hålla dig i när det stormar.

Behåll fokus. Välj en nisch och bli bäst på den. Våga strunta i de andra.
Skapa marknad. Få kunden att se sitt behov med nya ögon, till exempel genom en ny kalkyl eller ett nytt synsätt.
Bygg produktblomma. Bygg en blomma av tjänster och aktiviteter runt ditt huvuderbjudande som får kunden att köpa om och om igen.
Tänk volym. Skapa ett nätverk av leverantörer som gör att du snabb kan skala upp produktionen. Tio gånger, hundra gånger, tusen gånger…
Tänk internationellt. Är du tillräckligt fokuserad blir Sverige snabbt för litet. Tänk internationellt från början.
Tänk vinnande tvåa. Second movers lånar lite här och där, inom teknik, marknadsföring, säljkanaler. Som second mover uppfinner du inga hjul, men paketerar attraktiva erbjudanden.

Organisera för tillväxt
I en tillväxtorganisation ställs andra krav på ledarskapet och medarbetarna än i en mer förutsägbar miljö. Det krävs en grupp drivande individer som trivs i ett kontrollerat kaos.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=0G6wrd9iudk&list=UUf-Kk9WRrRA8HzuVS9-t–g&index=13&feature=plcp]

Tillväxtledarskap. Som ledare – låt medarbetarna ta ansvar och använda förnuftet. Lev företagets värderingar i vardagen. Våga ta svåra beslut. Bygg upp ett förtroendekapital hos medarbetarna. Vi kallar ledarskapets fyra grundelement för Helikoptern, Fyren, Svärdet och Förtroendeglaset.
Tältorganisation. Hata byråkrati men älska ordning och enkla rutiner. En tillväxtorganisation ska vara som en kringresande cirkus, rutinerna ska snabbt kunna anpassas till nya förutsättningar. När det behövs kavlar alla upp ärmarna och hjälper till att resa tältet.
Den hårdmjuka styrningen. En inre kompass är viktigare än befattningsbeskrivningen när beslut ska fattas i en föränderlig miljö. En tydlig ledstjärna, gemensamma värderingar, mål som följs upp (och firas!) och snabb ekonomisk uppföljning är de fyra viktiga komponenterna i en hårdmjuk styrning.
Rekryteringsfabriken. Riktigt lyckat blir det först om alla medarbetare är i samklang med varandra och passar in i organisationen. Rekryteringsfabriken är en noggrann process där man ser om medarbetarna har vad som krävs.

Läs mer om hur du lyckas med tillväxten i boken ”Snabbväxarnas Drivkrafter” av Thomas Ahrens. Beställ boken här: www.ahrens.se

Mats Jacobson
Som VD i två IT-bolag har Mats varit med om två fantastiska tillväxtresor. I ett av bolagen dubblade han omsättningen 7 år i rad i den internationella telekommarknaden. Han brinner för att hjälpa företag med effektiv och fokuserad tillväxtstrategi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =