Lider du av självbedrägliga tankar?

focusAtt ha ett knivskarpt fokus och hålla i kostnaderna är två adelsmärken för framgångsrika företag. Häromdagen besökte jag en gammal bekant som driver ett litet företag. Han har en produkt som är alldeles outstanding. Det finns andra produkter i denna bransch. Men med sin klurighet så har han löst alla problemen som de stora tillverkarna har och är dessutom effektivare.

Men han har problem med sitt fokus. Många andra saker än huvudprodukten fångar hans fokus. Detta gör att försäljningen inte blir den som det var tänkt. Då måste man spara. Kan man göra mer själv i sin egen regi? Vid mitt senaste besök så hade han införskaffat en utrangerad digital tryckpress för några tusenlappar. Nu kunde han producera sina broschyrer själv. Med ett leende som klöv hela ansiktet och ögonen glittrade av glädje för detta kap. Men jag blev inte glad. Tvärt om. Jag gillar killen och jag gillar hans produkt. Att det nu är ytterligare en sak i verkstaden som tar bort hans fokus från den fantastiskt bra produkten han har.

Att hålla i kostnaderna är en dygd. Men det får inte överta fokus. Fokus måste ligga på produkten/tjänsten man levererar. Att sälja leverera och vidarutveckla denna och att göra det på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Man måste också rannsaka sig själv, vad är vi bäst på? Sedan att hålla sig till det man är bäst på och köpa in det som man inte är lika duktig och effektiv på. Alltså att man bygger ett företag som genererar intäkter och vinster. Ett sådant företag har alla möjligheter att bli framgångsrika. Ett företag som där emot lägger all sitt fokus, eller näst intill, på att spara in externa kostnader och att göra allt själv oavsett om man är proffs på det eller inte kommer sakta att tyna bort och förtvina.

Sens moral: Att vara kostnadseffektiv är en dygd. Men att tro att allt man gör själv är gratis är ett fatalt självbedrägeri!

Lennart pallLennart Bengtsson
Ahrens & Partners

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 9 =