Måste företag bli ”curlade” för att lyckas?

Framgång sitter i huvudet inte i reglerna

Nu är det i tidningarna igen. De stora frågorna ältas. De utsatta målen kommer inte att nås så nu måste vi fråga oss igen: hur skall vi få riktig fart på Sverige och se till att sysselsättningen ökar? Hur skall vi klara oss i den framskridande globaliseringen? Hur skall vi klara oss i en allt hårdare internationell miljö?

Recepten är många, förslagen haglar. Mer pengar till riktade insatser, en ny statlig investeringsfond, luckra upp LAS, enkla jobb, sänk arbetsgivaravgiften, sänk momsen, satsa mer på infrastruktur.

Har detta någon positiv effekt? Ja säkerligen. Men är det de enda saliggörande?

Vissa företag växer oavsett konjunktur

Det finns företag som oavsett konjunktur växer, tjänar pengar och anställer. År efter år, ja till och med i årtionden av obruten, lönsam tillväxt. Olika branscher, inga subventioner. Omöjligt kanske någon säger. Men det är bara att slå ett getöga på tidningarnas näringslivssidor så finner vi företag som Axis, Qliktech, Roxtech, HMS Networks, Resurs Bank, H&M, IKEA mfl, mfl.

Om vi drar en parallell till sportens värld. Hur skulle det se ut om man krävde regeländring för att kunna vinna? Och hur ser vi på det när ett enskilt land ändrar reglerna? ”Vi var tvungna att ändra reglerna, annars skulle vi inte vunnit”. Vilken trovärdighet hade idrottssverige haft om man yrkat på detta?

Huvudet, inte 3:12 reglerna, är det största hindret!

Måste företag bli ”curlade” för att lyckas? Absolut inte. Att lyckas bygger på mindset, ambitionen och orken! Alltså att inte tvunget gilla spelreglerna, men lära sig använda dem för att avancera i ”spelet”. Ha modet att våga vara annorlunda. Ha ambition, mycket vilja och väldigt mycket ork. Och sist men inte minst leva i vetskapen att det alltid är den nästbästa lösningen vi har just nu, allt går alltid att göra bättre.

Alltså, lägg inte din framgång i andras händer. Sitt inte och vänta på att bli ”curlad”. Ta tag och skapa din framtid. Nej, ingen har sagt att det är lätt. Men det har ingen sagt att det skall vara heller.

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

2 kommentarer

 • Lennart Johansson skriver:

  Hej Lars

  Vad kul att du sticker ut huvudet
  Det jag tycker är tråkigt kring 3:12 reglerna är att det specifikt blir det mindre företagen som drabbas medan de stora ”klarar sig”. Och det kan jag tycka blir konstigt för min uppfattning är att vi behöver många små företag också.
  Sen är det givetvis så att vi reagerar på när det blir förändringar och förändringar som ”försämrar”

  trevlig helg

  Lennart

  • Lars Diethelm skriver:

   Lennart!
   Att reagera när reglerna ändras till en nackdel är mer än helt ok – jag är förvånad att inte småtagarsverige reser sig och reagerar kraftigare. Så reagera skall helst alla. Men det får aldrig bli till en ursäkt.
   /Lars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 2 =