När det går för fort….

Vi har alla någon gång i livet känt att det går för fort. Antingen på vägen in i en skarp kurva så att vi var tvungna att bromsa hårt eller i utförsåkningen där det enda rätta var att stå hårt på kanterna och ta ner farten.

Men det är väldigt speciellt när det mitt på vägen stillastående rådjuret allt för fort kommer emot oss. Kanske det lyfter på huvudet och tittar rakt på oss. Men det flyttar inte på sig. Och det enda vi känner är ABS ryckningarna i bromspedalen.

Jag fick lära mig att rådjuret fängslas av strålkastarna och inte kan fly. Men vem slår av lyset när man fullbromsar mot ett hinder? Inte jag i alla fall.

Stress som paralyserar företagaren

Allt för ofta träffar jag företagare som med hög fart är på väg mot ett stillastående rådjur. Det spännande är att de oftast är både bilförare och rådjur i samma person. De vet vad som håller på att hända. Två, tre steg mot vägkanten så är du utom farozonen, bort från den annalkande katastrofen.

Släck lyset så släpper paralyseringen och du kommer undan. Men de gör ingenting. De bara fortsätter: både att glo på katastrofen som kommer emot dem och fullt medvetna om att de håller på att förstöra den sköra varelsen som uppenbarar sig framför dem.

Att bromsa in en företagare som kommit så långt, som ser händelserna i ultrarapid men som inget kan göra, är svårt. Det hjälper inte att påpeka. Det hjälper inte att ropa. Det man måste göra är att ta över ratten och svänga undan utan att åka av vägen. Alla bilar har idag ABS. Det går att svänga när man bromsar.

Och så är det med företag också. Det går att ändra på förutsättningarna medans man svänger runt. I nio av tio fall är det bara stressen som hindrar entreprenören från att flytta på sig, att vrida på ratten.

Ta en ”tillväxt-paus”

Det jag alltid rekommenderar är en ”tillväxt-paus”:

  • Ta under x månader inte in några nya kunder.
  • Tacka nej till allt nytt. Avlasta dig själv.
  • Anställ eller lägg ut.

Det är som att släcka helljuset. Entreprenören flyttar sig från den utsatta positionen och vågar samtidigt svänga skutan trots att det är en fullbromsning.

Jag har många gånger hört att dessa företagare inte lyssnat på andra som gett samma råd. Förmodligen för att de bara har beskrivit en av de två inblandade: bilisten eller rådjuret. Det gäller att inse att de är både och.

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =