Pengar skapar inte framgång!

En väl spridd irrtanke är att ju mer pengar ju större tillväxt. Alltså ju större startkapital ju lyckligare resa. Vår erfarenhet på Ahrens är snarare tvärt om. ”Svält” ger en bra grund för att kunna växa med LUST (Lönsam,Uthållig, Snabb Tillväxt).
Företag som i början har knappa resurser utvecklar en förmåga att på snillrika, enkla sätt klara sig utan stora, dyra lösningar. Att hålla i pengarna blir en del av företagets DNA.
Ett exempel har vi i våra internetbokhandlare, Bokus och Adlibris. De startade båda med två veckors mellanrum. Den ena med 40 miljoner i riskkapital, den andra med ett aktiekapital på 100 000.
För att göra en lång historia kort är nu 100 000 kronors bolaget dubbelt så stort som riskkapitalsatsningen. Man har också varit lönsam hela tiden, vilket väsentligt skiljer sig från dem med 40 miljoner i startkapital…
Vi ser samma samband bland företag som har genomlidit svåra perioder och klarat dessa perser på grund av sin okuvliga vilja, trots avsaknad av pengar. Dessa företag bygger ofta en stark värdegrund, ett DNA, som gör att man är väldigt rädd om sina pengar. Pengar representerar hårt arbete, det är inget som man lättvindligt ödar bort.
Vi menar inte att kapital inte behövs. Absolut behövs startkapital i olika former. Men för för mycket skämmer allt, som ordstävet säger. Jämför med barn som växer upp med curlande föräldrar och dem som tidigt lär sig att vill jag ha något så får jag jobba för det.

Lennart pallLennart Bengtsson
Ahrens & Partners

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × ett =