Rensa hårt bland de du gör affärer med och gör dig av med energitjuvarna!

ripNär jag här om dagen rensade garaget så fick jag tanken att jag kanske även borde rensa bland mina affärsbekanta. Ni vet, sådana som man gärna kan vara utan men som man håller kvar ”ifall-att”.

En intressant tanke men kanske ganska onödigt. För i motsats till plats i garaget tar ju ”ifall-att-affärsbekanta” ingen plats egentligen. Men tänker lika lite på dem som saker man inte saknar till man behöver dem. Så det är kanske inte lönt att rensa i dessa. Dessa ”bra-att-ha” bekanta kan väl få vara kvar.

Men kanske borde man rensa bland de andra – de som man gör affärer med. Hur många av dem vill man egentligen inte ha att göra med – hur många av dem skulle man vilja slippa om det inte vore för pengarnas skull. Och var går gränsen över hur mycket det får kosta att slippa dem?

Jag skapade fyra grupper: ”det får kosta vad det vill”, ”det kostar för mycket” och ”ut med dem” och ”inte lönt besväret”:

  • På ”inte lönt besväret” högen hamnar alla dem som det kostar mera energi att göra sig av med dem än de är värde. Så det är bara att rulla på så länge det varar med minsta möjliga insats.
  • På ”ut med dem” högen hamnar alla dem som man tackar nej till nästa gång.
  • På ”det kostar för mycket” högen hamnar alla dem som man inte har råd att visa fingret.
  • På ”det får kosta vad det vill” högen läggs alla som man bara måste slippa för både den mentala hälsan men också för den framtida möjligheten att se sig själv i spegeln.

Och jag kom fram till att jag är en lyckligt lottat man. Vid en inventering visade sig att jag hade några få på ”inte lönt besväret” högen och bara en på ”det får kosta vad det vill”.

”Inte lönt besväret” kostar ingen kraft. Så jag kommer att lägga all kraft på att bli av med den individen som hamnade på ”det får kosta vad det vill”. Så 2014 får bli det året då denna individ får pensionera sig från vår affärsrelation. 2014 kommer denna affärsrelation att avslutas – på det ena eller andra sättet. Och det bästa är nog att det inte kommer att komma som en överraskning för någon.

Kanske man borde göra en sådan inventering varje år? Så slipper man dras med energi-tjuvarna max ett år till istället för i åratal.

Hur ser din inventering ut?

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 3 =