Säg ja till nej!

Den vanligaste negativa synpunkten på svenska chefer är att de är konflikträdda. Att det är obehagligt att komma med svåra besked det kan vi konstatera. Men som chef och ledare så måste man kunna ge även ”obehagliga” svar. Vanligt är att man inte säger nej. Istället förhalas det, i hopp om att det skall rinna ut i sanden? Men saker rinner inte ut i sanden. De ligger oftast där och gnager. Tar kraft och energi. Osäkerhet skapas. Man kanske känner att det blir nog ingenting, men jag har ju inte fått nej så kanske ändå…? Detta kanske resulterar i en ny framstöt som resulterar i ett nytt förhalande. Nu börjar det bli riktigt jobbigt. Både för den som vill ha såväl för den som skall ge beskedet.

Känns detta igen?

Jovisst känner vi igen oss. Förvisso finns det ett antal ”beslutsmaskiner” som inte vilar på hanen. Men de flesta av oss tycker att det är jobbigt att säga nej. Det är ju så mycket enklare att säga ja och flyta medströms. Men vi vet att det är ett faktum, följer vi strömmen så är det inte vi som bestämmer vart vi skall. Alltså styr vi inte. I begreppen chef och ledare ligger det ju att styra. Ett av styrinstrumenten är just att kunna säga nej.

Att ta de tuff besluten går att öva sig på. Tänk självkritiskt och försök att ”jaga ut dig själv på isen” om du känner att du tvekar eller fegar. Ta tjuren vid hornen när det behövs. Detta kommer att stärka dig som ledare. Det är ofta tråkigt att få ett negativt besked, men det är tryggt att få ett rakt besked. Ovisshet är en cancersvulst som äter upp oss inifrån.

Rätt använt är nej ett av de mest positiva orden vi har, säg ja till nej!

Lennart Bengtsson

Ahrens University

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + 13 =