Sluta tjata om tillväxt!

caught in the backseatIbland blir jag ledsen på att inte alla är med på detta med tillväxt. Nyligen fick jag den fina kommentaren på ett av mina inlägg om tillväxt. Så jag tog med hundarna på en promenad och funderade över varför vissa reagerar så negativt på mitt ”tjat” om tillväxt.

Efter att ha förkastat ett antal teorier, och parallellt fyllt två hundbajspåsar, kom jag fram till att de som reagerar negativt har nog dåliga erfarenheter. Så jag gick tillbaka till några av de många personalintervjuerna som jag haft i samband med tillväxtprojekt och försökte att hitta en gemensam nämnare, en gemensamma negativa erfarenhet, dessa intervju offer med

negativa erfarenheter från tillväxt jag kunde läsa mig till. Det gick såklart inte. Men jag fick fram tre:

  1. De kände sig utnyttjade
  2. De kände sig överkörda
  3. De kände sig otrygga

Och efter jag skrivit ner dessa tre såg jag mönstret. De som hade negativa erfarenheter från tillväxt kände sig som offer. De var inte ”med på resan”. De hade ingenting att säga till om. De kanske ville kliva av men kunde inte. De kände att de blev utnyttjade för att de inte såg vad som de fick ut av resan. De visste inte heller vart de var på väg och varför. Och de satt definitivt inte vid ratten.

Men alla kan väl inte sitta vid ratten? Varför inte, frågar jag. Med medarbetarna som viktigaste resurs i ett företag, och speciellt i tillväxtföretag, är det väl nästan givet att det blir bättre om alla känner att de sitter vi ratten. Att alla kan bidra till att styra bilen i framåt, åt ett gemensamt håll. Men samtidigt ha tryggheten att om jag släpper ratten nu tar en kollega över. För det är ju så många rattar på det har företaget så jag litar på att jag kan sätta mig i baksätet ett tag och det funkar ändå. Men vem vill sitta där när det finns en ledig ratt som jag kan ta tag i.

De som hade negativa erfarenheter kände sig som förvisade till baksätet. Några kände nog att de var inlåsta i bagageutrymmet. Och hur de än streckte på sig så kunde de inte se fram. Några kunde i alla fall se ut genom sido- eller bakrutan och vad ser men då. Verkligheten rusar förbi och det går fort, fort, fort. Och jag kan inget göra.

Så det jag i framtiden kommer att säga till alla ledare som vill ha tillväxt i sitt företag är självklart: få dina medarbetare känna att de sitter vid ratten. Låt dem se ut genom framrutan och låt dem känna att det styr då och då. Då kommer självkänslan, intresset, engagemanget, ansvarstagandet som behövs för att skapa tillväxt.

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + nio =