Svält är bästa vaggan

Threaded needleDet finns en röd tråd i de bolag som växer snabbt och länge, givetvis lönsamt. Alla har börjat under små förhållanden. Man kan inta ta resurser för givet. Man har vänt på tjugofemöringarna många gånger. Man gillar att vara oavhängig av någon annan. Stoltheten att klara sig själv är stor. Vi kan jämföra med personer som är födda och uppväxta på första halvan av 1900-talet. Här fick man med bröstmjölken att man måste vara försiktig med resurserna och kunde inte ta något för givet. Något som sedan ofta sitter kvar i ryggraden även om resurserna är så mycket ymnigare nu än då.

Snåljåpar kallas de ofta. Nedsättande och tråkigt epitet. Varför inte istället säga resursoptimerare och att de är personer som har hög verkningsgrad på pengarna? De företag som startas med denna ”gammeldags” moral blir oftast väldigt framgångsrika och ofta alltid lönsamma från start. Fjärran från 90-talets ”burnrate”.

Att man hela tiden har med sig att pengar representerar arbetet man lag ner är viktigt. All svett och tårar som förädlats till guld. Att då lägga till sig med ovarligt hanterande av detta känns ungefär som att ösa ekan med ett durkslag. Även om allt blomstar nu och pengarna flödar in så kan det komma tider som är bistrare. Det är alltid svårt att plocka bort förmåner och guldkant, även om det är bistra tider. Men företag som har en hög verkningsgrad på sina pengar och ser till att ha i ladorna blir vinnare i de bistra tiderna. De kan behålla sin personal och till och med plocka de nya medarbetarna som man inte fått ag i tidigare. Med en effektiv organisation, bra kassa och självförtroende är det inte så svårt att satsa i motvinden. När sen den bistra nordanvinden lägger sig är man långt före de som hukat i vinden.

Att driva ett Tillväxtföretag har många likheter med ett marathon. Fokus på dit du skall. Uthållighet. Hushålla med energin/resurserna. Framgångsrika marathonlöpare är seniga och sega och släpar inte omkring på onödig ”ballast”.

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

1 Trackback

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 12 =