Sveriges Gaseller är Möss i Gaselldräkt!

Minsting GasellLagom till älgjakten kommer igång har Dagens Industri kämpat sig halvvägs genom Gasell-presentationerna. Och varje år läser jag med stort intresse om de företag som platsar på de rosa sidorna. Jag läser med fascination, sorg och lite besvikelse.

Fascination över att tillväxt kan skapas i alla branscher samt mångfalden, bredden och djupet i svenskt näringsliv.

Sorg över att så få av dessa gaseller kommer bli riktiga tillväxtföretag. Sorg över att så få lyckats att hålla i och växa vidare efter de har fått DI Gasell-diplomet på väggen. Och sorg över att de flesta på listan är så små, så utsatta, så sårbara och inte kommer att överleva mera än några år efter de har fått sin del av trycksvärtan.

Besvikelse över att vi inte kommit längre och våra publicister och politiker inser att det inte är dessa företag som kommer att växa länge och hållbart och därmed skapar det nya jobben som Sverige behöver. Besvikelse att rikspolitikerna inte inser att företagen på listan huvudsakligen skapar lokal sysselsättning. Besvikelse att dessa företag alltför sällan har något riktigt nytt att komma med och oftast saknar anknytning till teknologiska och andra innovationer. Ibland är det fråga om tjänster och produkter som blivit utlyfta från storföretag. Ibland är det resultatet av en stor bolagiserad satsning som till exempel en sportarena i Växjö.

För mig är problemet med de företag som hamnar på gasellistan är att de snarare är vitala möss och inte embryos till nya internationella tillväxtföretag. Numera finns det statistik som visar att bara 1% av gasellerna klarar att göra om omsättningsdubblingen som gjorde dem till gaseller, att ta ett andra gasellsprång. Och att inom 5 år 20% dör och 20% blir slukade. När man räknat färdigt så har det inte skapats några nya jobb egentligen. Det är ett nollsumme-spel.

”Men det är väl inte fel med lite uppmärksamhet” får jag ofta höra när jag suckar så att andra hör det.

Självklart är det inget fel med uppmärksamhet! Jag unnar alla gasellföretag de spaltcentimeterna de får och hoppas att det leder till fler affärer och ny drivkraft.

Det som jag suckar över är att de som verkligen skapar jobb i Sverige inte får uppmärksamhet som står i relation till deras prestation. I år finns det 55 företag i Sverige som över 6 års tid har skapat 12500 jobb. De har tillsammans ökat från sammanlagt 4 miljarder till 25 miljarder kronor i omsättning. Den genomsnittliga tillväxten var över 38 %. Ettan har vuxit med 115 % per år. De flesta av dessa 55 företag omsätter mellan 100 mkr och 250 mkr, alla omsätter över 60 mkr och har fler än 60 anställda. 5 omsätter över miljarden. Ettan är en av dem och har 88 dubblat sin omsättning. Alla har varit lönsamma över 6 årsperioden. Och tillväxten har huvudsakligen varit organisk. Uthållig, lönsam och snabb tillväxt som skapar riktiga jobb! Snabbväxarna 2013!

Min kompanjon Micke brukar att fråga mig varför jag tror att DI har gasellerna. När han frågar så förstår jag. Det handlar såklart om att fylla tidningen, att sälja lösnummer. Numera vet jag att det även handlar om att sälja prenumerationer. En gasell informerade mig i veckan att man nuförtiden inte får diplomet om man inte har en prenumeration.

Så vår statsminister kommer under hösten att dela ut priset till Sveriges gaseller. Jag hoppas att han inser att det är möss i gaselldräkt som inte skapar tillväxt på längre sikt. Och att tillväxt kommer att skapas av andra företag. Men det lär vara svårt för politiker att tänka längre än det nästa valet – oavsett färg.

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − två =