Ta beslutet nu! Det spelar ändå ingen roll!

prayDet som skiljer en erfaren ledare från en oerfaren är förmågan att ta rätt beslut.
Det som skiljer en bra ledare från en dålig är förmågan att ta beslut. Dåliga ledare tar inga beslut.

Att ta beslut är för många bland det svåraste som finns. De väger alternativen mot varandra, försöker att förutse alla konsekvenser, minimera risker, maximera utkomsten. Och många gånger tar det för lång tid och någon annan tar beslutet. Och för många känns just det bra – någon annan tog beslutet. Någon annan tog ansvaret och någon annan får stå för beslutet. Puuuh!

Min syn på det hela är att livet inte är ett schackspel. Det är inte bara 64 rutor som kommer i exakt två färger. Livet är inte begränsat till 16 pjäser som interagerar. Och i det verkliga livet så är det aldrig bara två spelare. Så varför bete sig som en schackspelare.

Mitt råd är att ta besluten nu. De allra, allra, allra flesta besluten har en ytterst insignifikant och definitivt ingen som helst bestående inverkan på framtiden. Min tumregel är att 80% av alla beslut kan man ta på stående fot. 15% bör man fundera över. 5% bör man sova på eller diskutera med någon annan.

Konsten är såklart att veta vilka beslut som faller i vilken kategori. Även där finns det en enkel regel. Tänk inte för mycket – känn efter. Om beslutet känns okontroversiellt så är det så. Då spelar det dig ingen roll om det blir fel. Du kommer inte att gräma dig om det skulle bli fel och därmed är det ett lätt beslut att ta. Ta det här och nu.

Om du däremot känner att det spelar roll så låt det göra det. Din instinkt är värt mycket mera än din intelligens i dessa lägen. För instinkten drar från dina erfarenheter – det är den undermedvetna intelligensen. Lita på den.

Jag har genom alla år i näringslivet alltid tagit snabba beslut. Men mest av allt tagit beslut. För de värsta besluten är de som inte tas. Visst har jag åkt på smällar. Visst har det blivit fel ibland. Men med åren som gick blev det mindre och mindre fel. Den växande erfarenheten bildar en bättre och bättre bas för instinkten.

Så om du hamnar i en situation där du känner dig osäker – frågan en mer erfaren kollega. Och fråga för guds skulle inte: ”vilket beslut skulle du ta?”. Utan ställ frågan på rätt sätt: ”vad känner du?”. Appellera till känslan, till instinkten. Den pekar alltid rätt.

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + sjutton =