Ta inte några marknadsandelar!

Marknadsandelar är något som jagas dag och natt. Men vår erfarenhet visar att detta är inte det effektivaste sättet att nå framgång. Att ta marknadsandelar innebär att man ser marknaden som en kaka som skall delas mellan konkurrenterna. Framgångar kommer om man inte ser marknaden som en sockerbit där man skall tävla med de andra flugorna om denna. Tänk i stället att du har en egen sockerbit alldeles för dig själv.

Att skapa marknad är vårt sätt att arbeta. Enkelt uttryckt att påverka kundernas köpbeteende som kullkastar befintliga köpmönster. Detta kallar vi att ”sätta glasögon på kunden”. Att få kunden att se saker som de kanske inte kunde tro vara möjliga. Ett företag som är duktigt på att skapa marknad är Apple. När de lanserade iPhone så vände de upp och ner på den gängse logiken. Istället för en telefon som du till nöds kunde Wappa med så erbjöd man en handdator som man (till nöds?) kunde ringa med. Smartphonen var född. En ny marknad var skapad där Apple i början var helt ensamma. Givetvis kommer konkurrenter efter hand. Men är du först i att skapa en marknad så är det du om sätter standarden och är ledstjärnan.

Nu gäller det att inte tappa farten. När man är först och störst så gäller det att lägga in en ännu högre växel. De som är framgångsrika blir kopierade. Därför gäller det att hela tiden jobba med att ligga i framkant, att se konkurrenterna i backspegeln. Den dagen man lutar sig tillbaka och känner sig säker, blir man omsprungen.

Hur gör du, skapar eller kapar marknadsandelar?

Lennart Bengtsson
Ahrens University

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

1 kommentar

  • Förvisso sant….
    Men i en värld med ändliga resurser så kan det tänkas att det inte riktigt räcker?
    Eller, formulerat som så;
    – även om det är en både bra och positiv inställning så kan ett förändrat -mer försiktigt beteende, även tänkas klokt beteende, göra detta svårt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 5 =