Undvik Blodbad!

dead gazelleNågot som leder till framgång är förmågan att kunna tänka kritiskt. Förmågan att inte bara köpa allt som sägs. Förmågan att genomskåda ”sanningar”. Förmågan att sticka hål på bubblor.

Dagligen så matas vi med hur viktigt det är att nya företag startas. Arbetslösa uppmuntras att dra igång eget. Visst låter det bra. Men statistiken säger något annat. En fjärdedel av alla nystartade företag försvinner redan under första året. Förvisso är två trefjärdedelar kvar men efter tre år så är 33% av alla nystartade företag borta. Så att lösa tillväxten på detta sätt är inte speciellt effektivt. Det påminner omm att försöka ösa ekan med ett durkslag. Det måste finnas effektivare sätt. Att lösa framtida tillväxt med att starta fler företag känns lika effektivt som om vi skulle förlita oss till kavalleriet för vårt militära försvar. Rena blodbadet.

Sedan finns det ju företag som klarar sig. Växer, ibland snabbt och lönsamt. Blir hyllade som Gaseller. Men livet på Tillväxtsavannen är hårt. Drygt var femte Gasell möter döden i någon form inom fem år från de fått sitt Gaselldiplom. Men de fyra av fem som finns kvar då? De får stela ben efter sitt Gasellsprång. De stannar av och ligger stilla eller tynar sakta bort. Bara en Gasell av hundra klarar av ett nytt Gasellsprång under en ny treårsperiod.

Detta är ju inte speciellt upplyftande att läsa. Men det finns tröst. Ju bättre man känner till vad som inte fungerar ju bättre kan man sikta på det som fungerar.

Att starta och driva ett företag är ett stort steg. Det är inte alla som klarar det på ett bra och framgångsrikt sätt. Bara för att man är en duktig fackman så är man automatiskt inte en duktig företagsledare. Kombinationen finns men är inte given. Den viktigaste egenskapen när man startar och skall driva ett företag är entreprenörskapet. Med ett bra sådant så är framgången så mycket sannolikare.

Att sedan lyckas i längden allt eftersom företaget utvecklas och växer kräver att ledaren och ledningen hänger med i utvecklingen. Jag kan tänka mig två huvudfaktorer till varför så få Gaseller fortsätter ta språng på tillväxtsavannen. Den ena är att företaget växer från ledningen. Det finns olika krav och utmaningar i olika faser av ett företags utvecklingsfaser. Här gäller det att hela tiden ha rätt besättning och vara framsynt nog att ha den i tid. Den andra orsaken till att de annars så viga Gasellerna stelnar till och därefter stapplar fram på savannen är nöjdhet. Att man tycker att man lyckats bra och känner sig nöjd. Att den forna Gasellen blivit en fet katt helt enkelt.

För att lyckas hålla Sveriges tillväxt så måste vi se till att det är rätt entreprenörer som startar företag. Misslyckas man här så blir det ofta en personlig tragedi. Det vill vi ju undvika. Sedan så skall krut läggas på att få företag som har ambition och potential att växa. Har man rätt ambition och vilja från början så kan man nå hur långt som helst. Ett exempel på detta är Klarna som startades 2005 av tre grabbar i 25-årsåldern. Idag omsätter Klarna över 1,1 miljard, finns i åtta länder och man har varit lönsamma sedan start.

I snart 25 år har Ahrens forskat och arbetat med att hjälpa företag att bli framgångsrika. Det finns strategier och verktyg att använda för att bli framgångsrik. Framgången kommer dock inte på en räkmacka. Hårt arbete krävs. Men det är ju så otroligt kul och inspirerande när man ser att företaget utvecklas och blir allt mer framgångsrikt. Tänk att detta är möjligt, utan blodsspillan!

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × ett =