Undvik nyföretagande och Gaselldöd!

Alla verkar vara överens om att de nya jobben kommer att skapas i de små företagen. Detta är riktigt. De stora jättarna hör vi mest talas om i jobbdebatten när de varslar några hundra eller tusen medarbetare.

De offentliga stöden går till starta eget (en liten del) och till de stora drakarna (det mesta av stödpengarna). Starta eget låte ju bra. Men hur bra blir det? För att man är en duktig fackman/-kvinna behöver då detta innebära att man även är en duktig företagare? Nej givetvis inte. Likaså behöver inte en duktig företagare vara en duktig fackman/-kvinna i branschen. När det gäller nystartade företag så ser vi ett blodbad i statistiken. 25% krusar eller likvideras inom ett år. 33% går detta tragiska öde tillmötes inom tre år. Här finns många personliga tragedier och inte blir jobben sådär många fler.
Sedan finns det företag som lyckas ta sig igenom starten. Några växer ordentligt. kanske till och med blir Gaseller. Tråkigt nog är blodbadet stort även på denna savann. 21% av alla gaseller krusar eller likvideras inom fem år från de fått sitt Gaselldiplom. Bara en Gasell av hundra lyckas göra ett nytt Gassellsprång under en kommande treårsperiod.

För nittonde året i rad så presenterade Ahrens Snabbväxarlistan i september. I Researchen för denna så fanns det över 19 000 nominerade företag. När alla dessa hade granskats så blev det 55 företag kvar som klarade de stränga kriterierna som Anders Borg satt under sin tid på SvD. 60 miljoner i omsättning, 60 anställda, vuxit med minst 25% om året i snitt under sex år, lönsamma.

Det fantastiska är att dessa 55 företag har själva skapat över 12 500 nya heltidstjänster under de senaste sex åren.

Att lösa jobben kräver att man hjälper de företag som kan göra sådana framgångsresor. Många företag slår i taket när det inte längre räcker med styrning runt fikabordet. Man måste i tid ha både ambitioner och aktivt arbeta med att bygga en organisation som klarar av att växa.

Ett glädjande exempel på detta är bl.a. Region Skåne som idagarna startade ett utvecklingsprojekt för åtta företag med potential. Tillsammans med Ideon, Connoect Skåne, Krinova och med Ahrens & Partners som genomförare skall dessa åtta företag trimmas och rustas för lönsam tillväxt. En bra och träffsäkert riktad insats för att öka tillväxten och arbetstillfällena.

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 4 =