Vad skall du ha styrelsen till?

Vilken roll har din styrelse?

Vad skall du ha styrelsen till? Sitter ägarna själva i styrelsen? Dessa frågor ställer jag varje gång jag blir tillfrågat om ett styrelseuppdrag. Även om svaren i sin formulering är olika så är innehållet oftast detsamma: ”Vi vill få in kompetenta människor i vår styrelse som kan hjälpa oss att utveckla företaget”. Och ”Ja, självklart sitter ägarna i styrelsen”. Det kan jag leva med om de respekterar styrelsebesluten.

Men aldrig – och då menar jag aldrig – har någon svarat ”vi vill att du skall ta ansvar för vårt företag”. Och fram tills detta svar kommer så tackar jag nej till styrelseuppdrag. För ärligt talat: vem vill sitta i en styrelse och formellt ta ansvar när det informellt inte är önskat? Inte jag i alla fall.

En styrelse som bidrar men inte bestämmer

Men det finns många som sätter sig i styrelser och hjälper till. Man träffas några gånger per år och bidrar till företagets utveckling. Man står självklart till förfogande under hela året och deltar gärna där det önskas. Man ställer gärna upp med kontakter åt det ena och det andra hållet. Och så skriver man på årsredovisningen när den läggs fram för en. Och så får man ett basbelopp eller två för besväret.

Och det finns många företagsägare som vill ha det så. De vill ha en styrelse som utmanar men inte bestämmer. Styrelsemedlemmar som bidrar men inte kör över ägaren. Som dyker in då och då utan att lägga sig i där inte är önskvärt att de gör det. Trots allt så betalar man ju för expertisen.

Men jag tackar nej på ett konstruktivt sätt, i alla fall tycker jag det. Istället för att stänga dörren öppnar jag den. ”Som jag tolkar det så vill du inte ha ansvarstagande styrelsemedlemmar, du vill ha aktivt ansvarstagande rådgivare, ett Professional Advisory Board (PAB)”.

Alternativet – en Professional Advisory Board

Jag rekommenderar att behålla en administrativ styrelse men istället satsa på att ta in löpande expertis från proffs. Proffs som jobbar mot utsatta mål, mot tydliga planer. Proffs som agerar som arbetande styrelseledamöter allihopa men slipper styrelsetristessen och ansvaret. Proffs som ser till att företaget kommer dit du vill på kortare tid och till en lägre kostnad.
Ett PAB formas kring en PAB-ordförande, möts en gång i månaden, bemannas enligt utmaningar som står för dörren och får betalt utifrån hur bra de lyckas med sina uppgifter.

”Men det kostar väl fruktansvärt mycket?” är en given fråga. Tvärtemot, säger jag. Det du sparar på styrelsearvoden och det du får tillbaka i ökad vinst överstiger vida vad det kostar.

Fundera på PAB om du inte är nöjd med din styrelse. En fundering som kommer att löna sig! För vem vill ha en styrelse som inte tar eller inte tillåts ta ansvar?

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − sju =