Våga fånga tillfället!

Dare!Det finns situationer när det är svårt att välja. Skall vi gå till höger eller vänster? Skall vi hoppa på nu eller vänta? Dagligen ställs man inför val. Valet kommer vi inte ifrån om vi lyssnar på filosoferna. Avstår du att välja och låter ”ödet” avgöra, ja då har du valt att avstå.

Det finns en stor bredd i hur man agerar i företagsledningar. I vissa fall så utreds allt in i molekyler innan man tar beslut medan i andra så går man mycket på magkänslan. Det facit vi på Ahrens har är att företag som inte drar sakerna i långbänk utan även lyssnar på sin mage är och testar istället för att utreda i molekyler, är betydligt mer framgångsrika än de andra.

Medan vissa företag väntar till att tillfället är exakt rätt så agerar de med magkänslan oftast när det är tillräckligt rätt. Detta gör att de är snabbare. Hinner vara med i leken innan prispressen börjar och då är det inte svårt att förstå vart lönsamheten kommer ifrån.

Belackarna säger ju då så klart: De gör ju en massa fel när de är så snabba. Helt klart begås misstag. Allt man gör blir inte lyckat. Men för att lyckas måste man våga misslyckas. Är man för försiktig så kanske man undviker något misstag, men man missar många möjligheter också. Det är ett gammalt välkänt faktum att möjligheter  kommer som en snigel och försvinner som en blixt.

Överdriven försiktighet kan alltså få rakt motsatt effekt som det var tänkt. Överdriven försiktighet kan vara fatal. Detta finns beskrivet i filosofin. Sören Kirkegaard, dansk präst och ”fader” till existensialismen har uttryckt det såhär: ”Att leva är att våga förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv”.

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − fyra =