Vägen till framgång är misslyckandet!

base jump 2Det finns många success stories. Dessa berättas och lever dagligen och stundligen. Betydligt mer sällan får vi höra talas om alla misslyckanden. Detta trots att misslyckandena är minst tiofalt fler. Detta gör att det finns en gängse uppfattning att vissa personer bara lyckas. Att ”allt de rör vid blir till guld”. Men så är det inte, misslyckandena kantar paradoxalt nog framgångens väg.

Med detta i ryggen så vet vi att det är ok att misslyckas. Allt man gör blir ju inte perfekt. En del projekt blir oerhört lyckade, andra blir totalt fiasko och så hela skalan där emellan. När man drar igång nya affärsprojekt så har man gjort en kvalificerad bedömning att det skall lyckas. Men ibland så fungerar det ändå inte. Skälen till att det inte fungerar kan vara många. Viktigt är att lära sig av misslyckandena. Då omvandlas misstaget till en erfarenhet. Med dessa erfarenheter kan man kanske vässa sitt affärsprojekt och lyckas i nästa omgång.

Så går det ju till i forskarvärlden. Man testar och vrider och vänder på sitt projekt. Vissa projekt blir något. Andra blir det inte. Vad jag vill ha sagt med detta är att det måste vara ok att testa och misslyckas. Att misslyckandet är en viktig ingrediens för att kunna lyckas. Nu menar jag inta att man helt besinningslöst skall testa allt möjligt och omöjligt. Man skall ju inte äventyra allt man redan har byggt upp. Man kan utreda och planera i viss utsträckning. Men att i ett inte allt för sent skede testa ger ofta fler och säkrare svar än att bara teoretiskt och hypotetiskt finna svaren. Inom IKEA så har man ett sätt att attackera detta: ”När vi inte vet så provar vi”. Gör ett test i en begränsad del av marknaden. Skulle det floppa totalt så överlever vi det ändå.

Att våga är att vinna, en gammal visdom. I hallen hemma hos min mormor hängde en bonad med texten ”Bättre lyss till den sträng som brast, än att ej våga spänna sin båge”.

 Lennart pallLennart Bengtsson

Ahrens & Partners

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju − 2 =