Var ärlig med ledningsgruppen!

Ledningsgrupp, detta magiskt skimrande begrepp/företeelse. Det är status att sitta med i den. Många gånger följer den med en viss befattning. Det är betydligt lättare att ta in folk än att byta ut någon. Det är inget ovanligt att vi råkar på ”ledningsgrupper” på tiotalet eller ännu fler personer.

När en grupp börjar komma över fem personer i antalet närmar sig att gruppen blir en kommitté istället. En kommitté leder inte ett företag. Det brukar bli ett informationsforum istället när det blir för många deltagare. Då blir det rapportering för hela slanten i stort sett. Alla vill ha ”sin” sändningstid. Man kanske halvsover medan de tio andra rapporterar men vaknar till när man själv har ordet, men då kanske de andra halvsover eller kollar mailen på telefonen…

Raljerande? Lite kanske, men ack ändå ett allt för vanligt scenario. Rapport och informationsforum kan absolut ha sin plats. Men det är ingen ledningsgrupp. En ledningsgrupp jobbar framåt och driver företaget. I de fall man har en ”kommitté” som ”ledningsgrupp” bildas det en informell grupp på några enstaka personer som i verkligheten kör företaget.

Vi på Ahrens älskar tydlighet och rakhet. Bygg en ledningsgrupp som är värd namnet, om du nu behöver en ledningsgrupp. Det är inget måste i alla lägen. Definiera också gruppens uppdrag. Sätt spelreglerna. Ladda gruppen med olika personligheter. Det får finnas krutrök, men utåt är man eniga om besluten. Kan man inte vara enig utåt, då får man ta konsekvensen av det.

Var också tydlig med vem som sitter i ledningsgruppen och varför. Som vanligt är uppdraget inte ett hedersuppdrag. Det är ett hårt arbete där man skall bidra med relevant kunskap och förmåga. Vilken kunskap och förmåga som företaget behöver i olika perioder varierar. Därför är det ingen prestigeförlust om man får lämna ledningsgruppen.

 Lennart Bengtsson, Ahrens University

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

1 kommentar

  • Benny Ström skriver:

    Håller med, med tillägget att detta nog gäller för alla företag inte bara snabbväxare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =