Var lat som en katt!

vikten av återhämtning

Nytt tillväxttips: Sätt av tid för reflektion och återhämtning.

Det kan kanske låta konstigt att en självutnämnd expert på snabbväxande företag förespråkar tid för reflektion och återhämtning. Är inte det raka motsatser?

Stort utbyte på Mallorca

Efter några dagar på Mallorca tillsammans med ett härligt gäng av entreprenörer och företagsbyggare blir jag återigen påmind om värdet att komma bort från vardagen och omge sig med kloka och spännande människor. Under några dagar träffades vi i både workshops och informella samtal. Det händer något med oss när vi under en längre tid kommer bort från våra rutiner. Plötsligt hittar vi nya tankebanor, vi inspireras av andras erfarenheter och synvinklar och får andra perspektiv på problem som tidigare verkade oövervinnliga.

Det var härligt att se utbytet mellan deltagarna, viljan att dela med sig av både med- och motgång och att hjälpa varandra att hitta lösningar. En av deltagarna utmanade gruppen att under fördrinken till en av middagarna lösa en av de andra deltagarnas utmaning. Tillsammans spånade vi fram vad just det företagets idealkunder svär över. Ett annat exempel på det kreativa utbytet var en helt ny betalningsmodell som uppstod vid en annan diskussion, på en terrass långt ifrån konferensrum och kontor.

Tid för att tänka färdigt

Som hundmänniska tar det emot, men jag konstaterar att tillväxtledare är mer som katter. Det finns bara två lägen. Katter är antingen hyperaktiva eller lata. Inga mellanlägen. I vår vardag som företagsbyggare är vi hårt uppbokade och får ofta jobba både mycket och intensivt. Men för att orka med det höga tempot behöver vi också vara lata ibland. Det är viktigt att vi sätter av tid för att tänka färdigt, tänka nytt och tänka om. Visst kan man göra det helt själv men jag har också lärt mig att göra det tillsammans med andra likasinnade tillför en annan dimension. Svårt att erkänna men jag har inte alltid de bästa lösningarna själv.

Så, nej. Snabb tillväxt står inte i motsatsförhållande till tid för reflektion och återhämtning. Kombinationen är en förutsättning för att lyckas långsiktigt. Tänk som en katt helt enkelt.

Jag vill passa på att tacka hela gänget som följde med på vårt och HONJA Future Educations event på Mallorca för all inspiration, kloka tankar och härliga skratt! För er som missade eventet denna gången. Håll utkik. Vi planerar redan ett nytt event till våren 2018.

 

Michael Engström
Michael är VD, delägare och tillväxtkonsult på Ahrens & Partners. Han började karriären som säljare och gick snabbt vidare till säljchef, produktchef, marknadschef och har varit VD för tre bolag. I 14 år har han bott och arbetat utomlands, Danmark, Holland, Tyskland och USA. Han har också provat på många olika branscher, från papper till mätutrustning för optisk media. Michael har läst ekonomi och marknadsföring på Lunds universitet och har en MBA från universitetet i Sheffield.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 2 =