”Varför?” är den svåraste frågan!

whyJag fick häromdagen än en gång frågan varför jag håller på med just det jag håller på med. Svaret är enkelt. ”Inte för pengarna för då skulle jag fortsatt med det jag gjorde innan. Jag gör det för att jag brinner för det”. Det känns alltid lika kul att kunna säga det och det känns alltid som jag är ”rik” när jag säger det. Rik på rätt sätt för mig – jag får så mycket tillbaka av det jag håller på med. Men tyvärr rik på fel sätt i andras ögon – jag har ”råd” att hålla på med det jag tycker är roligt och tillfredställande och det har inte de. Men det har alla, vet jag!

Nyligen var jag hos ett företag i Småland och intervjuade två arbetsledare. Efter en kvart var jag tvungen att fråga varför de jobbade kvar på företaget. Allt var skit: ägarna, lönen, uppgifterna, medarbetarna. Och både hade över 20 anställningsår vardera. Hade någonting förändrat sig till det värre de senaste åren eller hade det alltid varit såååå dåligt? Det hade blivit värre hela tiden, var svaret. På frågar varför de stannar var svaret var enkelt: ”54 år, ok lön, inga andra jobb = jag stannar och fortsätter att lida och svära, drygt 10 år till pensionen”. Jag gjorde det enda rätta: jag rekommendera dem båda att sluta, jag informerade ägaren om allt de sagt och rekommendera honom att ge dem sparken – bara för att ge dem en chans till förändring. Självklart skall de inte få sparken, de skall båda jobba kvar!, menade chefen. ”Jag vet att de svär och inte vill vara här – men de kommer inte att lämna, det har jag sett till genom förmånerna. Och så länge de levererar det de skall finns det igen anledning att byta ut någon som jag vet kommer att stanna till pensionen.” Surprised – nope! Om jag fortsatte att samarbete med dessa människor – inte!

Jag har lyxen att bara jobba med företag och människor som vill någonting – bli bättre på det de håller på med genom att konstant se det positiva i allt. Det finns ingenting bättre enligt mitt sätt att se på det. Och jag fick lite ny inspiration i förra veckan när jag pratade med en VD som bokstavligt fick mattan dragen undan för sig – huvudleverantören la av och hela affären byggde på dess leverans. VD’n lät mig veta att ägarna funderade på att lägga ner. Han sa emot – det finns massor med möjligheter, sa han. Det gällde bara att hitta dem. Så mitt i krisen förstärkte han gänget med nyanställningar på säljsidan. Och sedan var det bara att blåsa på och sälja både det man hade och speciellt det man inte hade (ännu). Han lånade ut duktiga medarbetare till andra företag, tog kontrakt utan marginaler för att hålla kvar personalen och började att sälja in sig till kunder som ingen trodde att de skulle kunna få. Men de lyckades och VD’n är på gång att svänga runt skutan. Utan honom skulle bolaget varit nedlagt. ”Det finns alltid möjligheter om man bara envisas med att söka dem”. Kul att få träffa sådana människor. Och än roligare att just jag får göra det nästan varje dag.

Jobbar du med det du tycker är roligast? När skall du byta jobb till något roligare?

Lars Diethelm - 2010Lars Diethelm

Ahrens & Partners

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

3 Trackbacks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + sju =