Varför gör jag allt i sista minuten?

Diskuterade häromdagen men en begåvad kvinna som berättade för mig att hon var mycket disciplinerad effektiv och därför klarade av mera jobb än hon borde ta på sig. Hon menade att hon har lärt sig att vara extremt fokuserad och slutföra det hon påbörjat. Nedkokt innebar det att hon har lärt sig förmågan att följa planen, inte låta sig distraheras, disciplinerat slutföra det hon påbörjat med en gång.

Jag blev nog lite blek när vi diskuterade för att jag insåg att jag hade mycket kvar att lära mig. Men så kom jag på att mitt problem är nog att jag bara kan jobba effektivt när jag kommer in i en flow. Då rinner det på ordentligt, då får jag saker gjorda. Och denna flow inträffar oftast ganska nära inpå leveransen.

”Jag har lärt mig att skapa flow” var svaret. För mig lät det som om någon berättar för mig att det går att förflytta saker med bara viljan, telekines liksom.

Hur skapar man flow var såklart min följdfråga. ”Man bestämmer sig” var det enkla svaret.

Efter denna diskussion har jag funderat mycket. Jag försökta att förstå vad det är som hindrar mig att ”skapa flow”. Vad är det som distraherar mig? Vad är det som hindrar mig från att bestämma mig? (Varför skriver jag denna bloggartikel istället för att göra det jag borde göra?)

Jag kom fram till att jag är en lust-sökare. Jag vill göra det som är kul för stunden, det som intresserar mig just då och det jag känner att jag kan fokusera på just då. Då får jag flow i det jag gör just då. När jag är hos kunder har jag full fokus på mötet, är där och då och då får jag flow. När jag skriver denna artikel har jag flow – mina fingrar är för långsamma känns det som. När jag skriver en offert, när jag förbereder ett möte, när jag skriver på den kommande boken i sista stund får jag flow för att jag måste – och vill.

Jag tycker helt enkelt inte om att göra saker när det finns mera spännande ting att ta tag i. Och med deadlinen som kryper närmare så blir det mera spännande. Då kommer det högst upp på agendan, då blir det gjort.

I praktiken innebär det att jag har många bollar i luften – och samtidigt inte. Kanske borde man snarare säga att jag har många påbörjade tavlor. Tavlor som jag tar fram när jag får inspiration, tavlor som jag lägger undan när jag inte kommer vidare. Det har funkat alldeles utmärkt för mig. Speciellt sedan jag blivit min egen och slipper alla dessa ”corporate routines”. Många tavlor blir ofullbordade. De var helt enkelt inte bra nog från början eller ersattes av bättre. Några tavlor blir riktiga pärlor. De som måste bli klara blir klara – och bra nog – men med mycket stress på slutet.

Så jag kan faktiskt att skapa flow men inte för saker som jag inte brinner för. Så jag ser till att jag alltid har massor med saker att brinna för. Och det innebär konstant utveckling, konstant förändring. Och när det är nära leverans så brinner det i knutarna – och då brinner jag för det.

Odisciplinerat – definitivt. Kreativt – definitivt. Effektivt – inte enligt min kollegas definition. Men definitivt enligt min.

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 19 =