Varför har jag bara idioter runt omkring mig?

Ctrl-Alt-Delete”Varför har jag bara idioter runt omkring mig?”. Denna begåvade fråga fick jag för ett tag sedan från en företagsledare i ett mellanstort företag. Och så klart syftade han på sina medarbetare och inte på mig, jag var ju gäst. Men jag antar att jag skulle ha inkluderats om jag hade varit anställd.

Men vad skall man svara på den frågan? Jag fegade och svarare inte, jag ställde en motfråga: ”känns det alltid så eller bara just nu?”. Ingen dålig motfråga tycker jag, men fegt var det. Och sen dess har jag plågats av att jag skulle vilja ha svarat på ett annat sätt. Rakt på liksom. Vasst, med ironi. För jag tycker nog att man kan tänka så om sina medarbetare – men aldrig kan man säga så. Speciellt säger man inte så till någon utomstående, en gäst.

Som ni förstår tyckte jag inte om frågan och än mindre tyckte jag om svaret jag fick på min motfråga om det var så just nu eller om det alltid var så: ”det är alltid så!”. På det hade jag inget svar. Mannen var ju uppenbarligen förbannad och kändes det fel att prata mera om det. Så ja sa ingenting.

Men jag skulle vilja haft ett bättre svar på hans första fråga: frågan med idioterna. Ett svar som gör sätter stopp för utbrottet, som uppmanar att respektera sina ”idioter” utan att förstöra vår relation.

Så jag har använt några av de många timmar bakom ratten åt att komma på svar som jag skulle kunna ha gett på direkten. Och det blir en del när man funderar. Så nu har jag en lista av svar som jag kan välja ibland framöver. För frågan kommer igen, det är jag säker på.

Här är min lista. Fyll gärna på!

 1. Menar du mig?
 2. Ursäkta, jag tror jag hörde fel. Sa du idioter?
 3. Vaddå idioter, jag trodde att det var dina medarbetare.
 4. Det skall du vara glad för. Idiot kommer från grekiska idiotes som betyder egen så du är omgiven av människor som är speciella.
 5. Idioter?? Jag såg inga när jag kom in.
 6. För att du skall stå i centrum och framstå som ett geni!
 7. För att du uppenbarligen tycker om att omges av sådana. Annars skulle du ju sparkat dem för länge sedan.
 8. Kanske för att detta liknar ett dårhus?

Personligen kommer jag nog använda den första: ”Menar du mig?”. Den borde tvinga fram en ursäkt och därmed vända på samtalets inriktning. Men sedan har jag ju en favorit som jag nog inte kommer att kunna använda:

Ursäkta, men det är bara du och jag här….

Eller så är kanske att knipa käft det bästa svaret. Inte kommentera liksom. Trycka ESC liksom. Men det tycker jag personligen är att fega ur. Bättre med CTRL+ALT+DEL!

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

4 kommentarer

 • Sven Wennhall skriver:

  Hej Lars,
  tack för ditt inlägg! Det är intressant och tankeväckande det du skriver. Tankeväckande för jag tänker på ett annat sätt:
  Kan det vara så att den här chefspersonen du pratade med har ett ansvar för att han är omgiven av ”idioter”? Eftersom det väl är så att folk i allmänhet inte är idioter är det ju konstigt att alla hos honom är det. Det kan väl inte vara den slump han verkar tro?! Så vad kan det bero på att så många samlats hos honom?
  Om vi utgår från att en normalfördel intelligens en gång har anställts av företaget har de alltså blivit dummare av att vara där. Vad kan det bero på? Trycker han ner sin personal, ger dem för lite information, ansvar, vidareutbildning eller vad? Han borde ta sig en funderare!
  Vänl.
  Sven Wennhall

 • Marie Schyberg skriver:

  Hej!
  Jag skulle nog ha svarat – hur menar du nu och sedan väntat och varit tyst! Många köp signaler skickas det ut från den företagsledaren!
  Lycka till!
  Marie

 • Jörgen Larsson skriver:

  Ledarskap är svårt, kommer in som utomstående så är det extra svårt. Finns många anledningar till en sådan kommentar. Troligen bottnar det i hur man styr och vilka friheter man ger anställda att ta egna beslut.
  I avdelningen lite tuffare kommentarer så bjuder jag på denna.

  ”Som ledare får man de medarbetare och beteenden som man förtjänar.”

  🙂

 • Vi gillar ju att omge oss med likasinnade, oklart om chefen hade självinsikten att förstå att han skulle vara en av dem som är ”idioter”…

  Tokig inställning i vilket fall. Tydligt att han inte mår bra och projicerar sina brister på medarbetarna.
  /Carl-Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 7 =