Varför kompanjoner går isär

vikten av ägarstrategi

Då och då är det bra att det inte finns någon statistik. För vem vill läsa om kompanjons-skilsmässo-frekvensen när man kan slippa. Men faktum är att de flesta kompanjoner går isär förr eller senare.

Men det är väl inte så konstigt egentligen. För det är väl fullt normalt att man inte orkar hänga ihop hur länge som helst, att allt så småningom blir tråkigt, uttjatat. Eller så kanske det blir för stressigt, ansträngande och utmanande.

Sanningen är att när kompanjoner går isär så gör de det för att de vill olika saker. Efter ett tag så blir spänningen så stor att kompanjonskapet brister. För om man inte vill samma sak så kommer man också att våga olika mycket. Och det driver vissa till vansinne efter ett tag.

Lösningen – en ägarstrategi

Det som hjälper här är en ägarstrategi. Ja, du läste rätt: ägarstrategi, inte ägardirektiv.

  • Sätt er ner och kom överens om vad ni tillsammans vill åstadkomma de närmaste 5 till 7 åren.
  • Därefter bör ni definiera hur ni gör det.
  • Och så träffas ni en gång per år för att revidera målen och vägen fram.

Var tydlig med att det gäller för hela distansen det vill säga 5 till 7 år. Det går inte att gå med på en ägarstrategi som man själv inte skall vara med på. Det är ett åtagande gentemot sin(a) kompanjon(er) som det gäller att hålla. Sen kan alltid saker hända. Dem får man ta hänsyn till när de händer.

Om saker som händer leder till att någon av ägarna inte kan stå bakom den gemensamma strategin längre så faller överenskommelsen. Och om man inte kan hitta en ny gemensam grund att stå på så blir det inget av den gemensamma spännande resan. Så det gäller att komma överens eller att gå isär. Allt däremellan är slöseri med allas tid, ett liv i en ”vi-tror-att-det-kommer-att-lösa-sig”-värld.

Många lever i en ”tro-att”-värld

Tråkigt nog så lever de flesta kompanjoner i en ”tror-att”-värld. De tror att de är överens. Och många vet att om de skulle sätta sig ner så skulle detta uppdagas. Så de kör på och så får det bära eller brista. Och det brister nästan alltid – men då smäller det desto högre. Vänskapen blir förstörd på kuppen och allt för ofta blir kompanjons-skilsmässan konfliktfyllt och utdragen.

Har ni ingen ägarstrategi? Skaffa en!

Vänta inte till spänningarna blir för stora. Och kompromissa inte med att säga tre år eller vara flummig. Du satsar år av ditt liv i detta så var tydlig mot dig själv och tydlig mot dina kompanjoner.

 

Lars Diethelm
25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + nio =