Varför, vem & vad?!

Tre bra grundfrågor att ställa sig när man skall sätta ihop en styrelse.

Varför behöver du en styrelse? Har du ett verkligt behov av en styrelse eller är det för att det är något man måste ha? Många företag mår alldeles utmärkt av att ha en ”pappersstyrelse” kanske kompletterad av ett advisory board. Innan du bildar en styrelse, tänk noga igenom vad du skall ha den till. Kommer du fram till att du har ett explicit behov av det så gäller det att ställa frågan ”vem skall sitta i styrelsen”.

En styrelse som består av kompisar och lite annat folk i bekantskapskretsen brukar sällan ha framgång. Likaså skall man vara försiktig med de riktigt tunga ”gubbarna”, för tyvärr ser det ofta så ut att det är ”gubbar”. Titta inte bara i CV’t vad de har gjort. Du måste också ta trycket på dem, vad de kan och vill göra framåt. En felaktigt rekryterad tungviktare kan blockera det mesta med sin pondus. Att sitta i en styrelse är inte ett hedersuppdrag eller något man gör med vänsterhanden. Ett styrelseuppdrag kräver engagemang och intresse.

Vad skall styrelsen då göra?
Vi på Ahrens använder en racingmetafor. Att driva ett snabbväxande företag är som att delta i ett formel1 lopp. Styrelsens uppgift är att vara i depån. Inte sitta på läktaren och hurra eller bua på varvtiderna (jfr månads- kvartalsrapporterna). Lika lite skall man hugga tag i ratten, alltså bli operativa utan minutiöst följa loppet varje sekund och vara 100%-igt förberedd när bilen kommer in i depån (styrelsemötet).

Lennart Bengtsson
Ahrens University

Lennart Bengtsson
Lennart har under många år jobbat med Ahrens University och har påverkat hundratals spännande tillväxtföretag och än fler tillväxtledare i sin gärning. Nu hjälper Lennart företagare att växa under eget paraply: www.elitaren.se

1 kommentar

  • Helena Casserlöv-Kvist skriver:

    Hej på er!

    Bra liknelse, med att styrelsen ska vara i depån och inte på läktaren! 🙂
    Instämmer! Och detta gäller även ett Advisory Board.

    Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + sex =